Ali Güzeldal
Yeni Projeler, Yeni Ufuklar…
Sendikacılığa değişim ruhunu, değişim heyecanını getiren, yeni bir hüviyet, yeni bir anlam katan Diyanet-Sen, yeni adımlar atmaya yeni ufuklar açmaya devam ediyor.
Rahmetli Genel Başkanımız Merhum Ahmet Yıldız’ın dediği gibi eski köye yeni adetler getirmeye devam ediyoruz.
Sendikacılığı yanlışlara ve haksızlıklara engel olmak için yapıyoruz. ““Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker” hükmünün gereğini yerine getiren “Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin, şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse, diliyle değiştirsin, diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kalbiyle düzeltme cihetine gitsin” diyen son nebinin sözünü sendikal örgütlenmenin gereği gören bir sendikayız.
Bizim sendikacılık anlayışımız insanı esas alan, emeğe değer katan, ekmeği dokunulmaz kılan, tebliğe zemin hazırlayan bir duruş sendikacılığıdır.
Diyanet-Sen olarak, ‘yetkili’ sıfatını elde ettikten sonra değil, kuruluş fikrinin fiiliyata dönüşmeye başladığı andan itibaren, din hizmeti sunan kamu görevlilerinin haklarını koruma ve artırma, hukukuna teminat olma sorumluluğu ve motivasyonuyla hareket ediyoruz.
“Önce insan” diyerek, halka hizmeti Hakka hizmet bilip, bu milletin kökleriyle buluşmasını sağlayan, sendikacılığı kuruş talebinden kurtarıp, duruş sendikacılığına çeviren, Hakk’ın hatırını âli tutup hiçbir hakka feda etmeyip, 1400 yıl öncesiyle buluşmayı sağlayan, milletin özünden kopup gelerek yankı bulan, ülkenin ve ümmet coğrafyasının her köşesine ulaşan Diyanet-Sen ailesi, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin somut hâli, inşa edicisi ve garantisidir, olmaya da devam edecektir.
Kuruluş düşüncesinden 17 yıldır yetkili olduğu döneme kadar her aşamada eğitimin önemini vurgulayan ve sendikacılığın eğitimin ışığında yürütülmesi gereken bir faaliyet olduğunu vurgulayan Diyanet-Sen bu dönemde eğitim faaliyetlerine hız kazandırdı.
İlmi dergilerimiz gerek sendikal camiada gerekse akademik camiada ilgi ile takip ediliyor. Din ve Toplum Dergimiz TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yapılan araştırmaya göre, her kütüphanede bulundurulması gerektiği tavsiye edilmiştir. Aynı zamanda sendikamızın imaj dergisi olmuştur. Bir süredir yayınlanmayan Din ve Toplum Dergimiz “Cami Merkezli Din Eğitimi” konusuyla Ocak ayı itibariyle okuyucusu ile buluştu.
“Pandemi Sürecinde Türkiye’de Dini Hayat: Din Görevlileri Örneğinde Din Hizmetlerine Genel Bir Bakış” başlıklı çalışmamız alanında “ilk ve tek olma özelliğine sahip geniş ve kapsamlı bir araştırmadır. Araştırma verileri Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu ve Doktora Öğrencisi Emine Kaya tarafından değerlendirilerek kitaplaştırıldı. Düzenlediğimiz bir basın açıklaması ile de bulguları kamuoyu ile paylaşıldı.
2020 yılı itibari ile başvuruları başlayan II. Uluslar Arası Din ve Toplum Fotoğraf Yarışmamızda dereceye girenler ve sergilemeye girenler Camiler ve Din Görevlileri Haftasında düzenlenecek törenle kamuoyu ile paylaşılacak.
Diyanet-Sen TV projemiz Online MBSTS Kursu ile yayına girdi. Tüm üyelerimizin ücretsiz erişim sağladığı ve tüm alanlarla ilgili uzman akademisyenlerin anlatımı ve konularla ilgili dokümanların sunulduğu Online MBSTS dersleri www.diyanet-sen.org.tr web sitemizden yayınına devam etmektedir.
İdlib’de kurulan “İyilik Evleri” projesine genel merkez yönetimi ve şubeleri ile katkı veren Diyanet-Sen her alanda farkını ortaya koymaktadır.
Bir diğer çalışmamızda AFAD ile işbirliği protokolü. Bu konuda karşılıklı ziyaretlerimiz ve bilgi alışverişimiz devam ediyor. Yönetim kurulu üyelerimiz ve personelimiz Memur-Sen’de AFAD bilgilendirme eğitimine katıldı. İleride daha kapsamlı bir eğitim için çalışmalarımız devam ediyor.
Sendikacılığı hiçbir zaman ücret sendikacılığından ibaret görmeyen Diyanet-Sen sosyal sorumluluk projeleri, eğitim hizmetleri ile ilk günkü heyecan ve değerler sendikacılığı anlayışından taviz vermeden yeni ufuklara yürüyüşüne devam etmektedir.