SIK SORULAN SORULAR
Tayin
İki ay üst üste tercih edilmeyen yerlere atanma şartları nelerdir?
Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin 18/A/1-Ç maddesinde “(D) grubu camilerde bulunan münhal kadrolara tek müracaat olması halinde bu madde hükümlerine bağlı kalınmaksızın sadece MBSTS puanı esas alınarak naklen atama yapılabilir.” Hükmü gereğince Başkanlıkça belirlenen 50 ve üzeri Mbsts puanına sahip olanların atamaları değerlendirilebilmektedir.
İki ay üste üste tercih edilmeyen yerlere dilekçe verip görev almak isteyenlerin dilekçelerine ilçe müftüsü veya kaymakam ret cevabı verebilir mi?
Kaymakam mülki amir, İlçe Müftüsü idari amiri olması nedeniyle personelin taleplerini onaylama veya ret etme haklarına sahiptirler.
Görevlendirmeleri hangi makam yapar?
Kurumlararası görevlendirmeler ve iller arası görevlendirmeler Başkanlık onayı ile, İl içi görevlendirmeler ise Valilik ve Kaymakamlık onayı ile yapılabilmektedir.
Görevlendirmelerin süresi ne kadardır?
Görevlendirme süresi üç ve altı ay olarak uygulanmaktadır. Bu sürelerden uzun görevlendirme yapılmamaktadır.
Ünvan değişikliği ile başka ünvana atananlar atandıkları ünvanda kaç yıl görev yapmak zorundadır?
Kendi istekleri üzerine ünvan değişikliği ile başka göreve atananlar, atandıkları yerde bu ünvanla iki yıl çalışmadıkça yeniden atanma talebinde bulunamazlar.
İl içi ve il dışı tayin süreleri ne kadardır?
Atandığı il veya ilçede altı ayı tamamlayanlar il içi; iki yılı tamamlayanlar ise il dışı yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
Bir imam hatip, kuran kursu hocalığı sınavını kazandıktan üç ay sonra görevde yükselme sınavına girebilir mi?
Görevde yükselme veya ünvan değişikliği için açılacak sınavlar, Başkanlığın kadro durumu ile ihtiyaçları göz önüne alınarak, Başkanlık tarafından uygun görülen tarihlerde gerçekleştirilir. Görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere sadece Başkanlık personeli başvurabilir. Görevde yükselme ve ünvan değişikliği suretiyle atama yapılacak boş kadroların sınıfı, ünvanı ve sayısı, başvuru şartları ve şekli, sınav konuları ile sınava ilişkin gerekli görülen diğer hususlar yazılı sınavdan en az on beş gün önce Başkanlığın internet sitesinde ilan edilir. Başvuru tarihinin son günü itibarıyla ilan edilen kadrolar için aranan şartları taşıyan personel, ilan edilen farklı ünvanlı kadrolardan sadece biri için başvuruda bulunabilir.
A, b, c ve d grubu camilere atanabilmek için kaç yıl görev yapmak gerekiyor?
İmam-hatipler ilk defa köy/kasaba ile il/ilçe merkezleri dışındaki mahallelerde bulunan (D) grubu camilere atanırlar. Bu gruptaki camilerde görev süresi asgari üç yıldır.
A grubu camilere atanabilmek için ise diğer grup camilerde en az sekiz yıl İmam Hatip olarak görev yapmış olmak ve aşere, takrib ve tayyibe kursunu veya hafız olup tashih-i huruf, hüsn-i tilavet veya ihtisas kursunu bitirmiş olmak gerekir.
B grubu camilere atanabilmek için; (D) ve (C) grubu camilerde toplam beş yıl İmam Hatip olarak görev yapmış olmak şarttır.
C grubu camilere atanabilmek için D grubu camilerde toplam üç yıl İmam Hatip olarak görev yapmış olmak şarttır.
A, B ve C grubu camilere Müezzin Kayyım olarak atanabilmek için il veya ilçede altı ayı tamamlayanlar il içi; iki yılı tamamlayanlar ise il dışı yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
Aile birliği mazeretine bağlı yer değişliği şartları nelerdir?
Kadrolu olarak görev yapan personelin asaleti tasdik olduktan sonra, sözleşmeli ve sözleşmeli iken kadroya geçen personelin atandığı ilde üç yıl görev yaptıktan sonra ve Vekil olarak görev yapmakta iken kanun kapsamında kadroya geçenler bir yıl görev yaptıktan sonra nakil olmak istedikleri il müftülüklerine taleplerini iletmeleri halinde kadro imkânları ve teşkilat yapıları dikkate alınarak aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği yapılabilmektedir.
Kamu personeli olmayan eşin yanına eş durumundan nakil olabilmek için kesintisiz kaç yıl prim ödenmesi gerekiyor?
9 ncu maddede belirtilen süreleri tamamlayan personelin kamu personeli olmayan eşinin bulunduğu ile nakil talep etmesi halinde, eşinin talep edilen yerde son iki yılda kesintisiz 365 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde eşin bulunduğu yere, atanması suretiyle yapılabilir.
Ş kadro nedir?
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun Ek 1 inci maddesinin sekizinci fıkrasında belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapıp Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca tespit edilip Devlet Personel Başkanlığına bildirilenler arasından kura usulü atamaları teklif edilerek göreve başlayanların ünvanına (Ş) ibaresi eklenir.
Engelli olarak yer değiştiren bir görevli aynı belge ve raporla ikinci kez yer değişikliği isteyebilir mi?
Devlet memurlarının yer değiştirme suretiyle atanmalarına ilişkin yönetmeliğin ek 3 üncü maddesi kapsamında “Engellik durumuna bağlı yer değişikliği ilgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir. Bu kapsamdaki talepler bu yönetmelikte yer alan kısıtlayıcı hükümlere tabi olmaksızın kurumların kadro imkânları ve teşkilat yapıları dikkate alınarak karşılanır ve bu haktan bir defadan fazla yararlanılamaz.” Maddesi Danıştay Onaltıncı Dairesinin 2/7/2015 tarihli ve esas no: 2015/10808 sayılı kararı ile, bu maddede yer alan “bir defadan fazla” ibaresinin yürürlüğü durdurulmuştur. Engelli olarak yer değiştiren bir görevli aynı belge ve raporla kadro imkânları ve teşkilat yapıları dikkate alınarak ikinci kez yer değişikliği yapılabilir.
Becayiş hakkı var mıdır? Şartları nelerdir?
Karşılıklı yer değiştirme işlemleri Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 40. Maddesindeki kıstaslara göre yapılmaktadır. Atandığı il veya ilçede altı ayı tamamlayanların il içinde; iki yılı tamamlayanların iller arası karşılıklı yer değiştirme istekleri, aynı sınıf ve ünvanda olmak kaydıyla merkezde birim amirlerinin, taşrada müftü, dini yüksek ihtisas merkezi veya eğitim merkezi müdürlerinin muvafakati ve atamaya yetkili amirin uygun görmesi üzerine Başkanlığın izni ile yerine getirilmektedir.