Genel Haberler
Memur-Sen 25 Yaşında
İnsan, emek ve mücadele… İnancımızın, değerlerimizin ve her ikisinden ortaya çıkan ahlakın, hak yönüyle bir şekilde zirveye yerleştirdiği kavramlar. İnsan; yaratılmışların şereflisi, emek; insanın ilk andan bugüne sürekli ve devam edecek eylemi, mücadele ise insanın kendi olma, doğruyu bulma, hakkı savunma noktasında emekle, akılla ve ahlakla inşa edeceği kolektif gayreti.
Bundan tam 25 yıl önce Mehmet Akif İnan, isminin bütün yönleriyle müsemma bir zeminde insana değer, emeğe güç, mücadeleye örgüt kazandırmak adına MEMUR-SEN’i sendikal hayata, sendikal hayatı da bizlerin dünyasına kazandıran soylu iradeyi arkadaşlarıyla beraber ortaya koymuştur.
İlk günden bugüne, birinci üyeden son üyeye kadar öznesi ve önceliği insan, yönü adalet, özgürlük ve hakkaniyet, yöntemi erdemli, akademik ve çözüme odaklı hizmet sendikacılığı olan aksiyoner erdemli sendikacılık kulvarı; hayat buldu, yol açtı, yön çizdi, eşik ve seyir değiştirme noktasında sendikal tarihe zerreden zirveye kayıt düşen bir özne olarak geçti.
Evet, MEMUR-SEN’i özümsemek kolay, özetlemek zordur. Özümsemek kolaydır çünkü; MEMUR-SEN insana ve fıtratına dairdir. MEMUR-SEN, irfana ve ahlaka yaslanır. MEMUR-SEN, özgürlük yolculuğunu ve adalet hedefini misyon ve vizyonunun başlangıcı sayar. Daha da ötesi, güçlü olmanın değil doğru olmanın, haklı olmanın değil hakla olmanın, büyük olmanın değil güzel ve iyi olmanın makuliyetine ve makbuliyetine inanan insanların kurucu irade olarak sorumluluk paylaştığı bir başlangıç öyküsüne sahiptir. Bu öykü, 25 yılda her biri diğerinde hayat bulan ve paylaşmayı, dayanışmayı, birlikte yaşamanın gereği değil onuru sayan erdem ormanının ağaçları ve dalları olarak birlerden bir milyonlara ulaşan çınarın adıdır.
En doğru, en makul, en ahlaklı, en masum ve en “iyi” olmayı vasatı kabul eden insan, iman, imkan kurgusunu hayatla, emekle, milletle, devletle hem fikri hem de fiili düzlemde buluşturmayı vazgeçilmez görevi sayan bir mücadele ahkamının ve ahvalinin ismidir MEMUR-SEN.
Ankara’da bir odada başlayan mücadele; 25’inci yılın şafağında dünyada ve yedi kıtada adından, iradesinden, hassasiyetlerinden ve kavramlarından bahsettiren evrensel soylu mücadele platformuna dönüşmüştür. Enaniyet reddedilip emanet esas alınınca, ekalliyet yok sayılıp ehliyet hedef haline getirilince, kibir, şan, şöhret reddedilip hep birlikte, her zaman özveriyle, her yerde inanç ve değerler ilkeselliğine dayanılarak mücadele yürütülünce insanın kazanmasına, emeğe kazandırılmasına, mücadelenin zirveye çıkarılmasına dair başlangıç hikâyesidir MEMUR-SEN.
Bugün, yüzünü güldürmekten, gözyaşını silmekten, mağduriyetini bitirmekten ve mazlumiyetine dair sıkıntıları sona erdirmekten, mağduriyetleri tüketecek hakları arayan örgütlü gücü harekete geçirmekten mütevellit her cümleyi kurmayı fazlasıyla hak eden bir teşkilattır MEMUR-SEN. Tam da bu yüzden, üyesinin, ülkesinin, insanlığın ve yerkürenin sorunlarını çözen, çözümlerini hızlandıran, refah ve felah arayışlarına öncü ve paydaş olma iradesini ıskalamayan insani, ahlaki, akli ve diplomatik bir emek hareketine, merhamet teşkilatlanmasına dönüşüverdi MEMUR-SEN.
Harcanan zamanı, tüketilen enerjiyi, ortaya konan eseri, insana dair her şeye taraf olmak, insanlık için irade ortaya koymak noktasında anlamlı ve değerli gören herkesle ve her kesimle insan, medeniyet ve değer parantezinde ortaklaşabilen, aksi yöndeki her iradeye karşı da örgütlü gücün hassasiyetiyle restleşebilen duruşun adıdır MEMUR-SEN.
Bu paradigmal çerçeveyi ve onu bezeyen değerleri ve fikri referansları anlatmak için sayfaların, aktarmak için de zamanın ve mecalin yetersiz kalacağı kabulüyle üyeye, ülkeye, insanlığa ve yerküreye dair yapılanlar, deklare edilenler, elde edilenler ve tarihleşenler üzerinden yerelden evrensele, zerreden zirveye, zirveden yeni ufuklara yelken açan soylu mücadeleyi, erdemliler hareketini akademik ve aksiyoner hizmet sendikacılığı birikimini somut kazanımlar, duruşlar, terkipler ve ortaklıklar üzerinden de anlatmak gerekiyor.
MEMUR-SEN; 25 yıllık bir erdemliler mücadelesinin öncüsü olmasıyla birlikte, gerçekte ve hakikatte asırlar öncesinden seslenen ve asırlar sonrasına yürüyen inanç kulvarının adıdır. Emek tarafındaki fikir geliştiricisi, fiil üreticisi, özne ve öncü olmak yönüyle de lider yüklenicisi, teşkilat vasfıyla emeğin tanımını, paylaşımın kurallarını, hak ve hakkaniyet paradigmasını barışın, huzurun ve refahın ortak iradeyle inşasının ve bunların hepsi için bir emek ve adalet hareketi olarak söz söyleyen, söylemine sadık kalan, sadakatiyle kadim kavramlara can suyu arayan ve bulan çabanın adıdır MEMUR-SEN.
İnsan olma erdemini küçülten ve alçaltan, insana ve insanlığa zulmeden, milli iradeyi yok sayan, emeği sömürüye, ekmeği çürümeye mahkum eden küresel sermaye odaklarının, ihtiyaçları sınırsızlaştırıp imkanları kısırlaştıran kapitalist sınıf sisteminin, tüm dünyanın sessiz kaldığı haksızlıkların karşısında bir mevzi, o mevzide başı dik duruşun adıdır MEMUR-SEN.
Bir kez daha tekrarlamakta fayda var; MEMUR-SEN’i özümsemek kolay, özetlemek zordur. Ancak yine de özetlemek gerekiyor. Tarih yapmanız yetmez, aynı zamanda tarihi yazmanız da gerekir. Binlerce yıllık emek, hak ve alın teri mücadelesinin 25 yıla sığdırılmış birikimin adı olarak, MEMUR-SEN’in yaptıklarının, dirayetinin, direncinin anlatılması gerekiyor.
Bu adın mimarı Mehmet Akif İNAN, emek mücadelesi tarihinde direniş hattının önemli öznelerinden biri olarak MEMUR-SEN’i kurdu. MEMUR-SEN’le başlayan erdemliler hareketi kamu görevlileri sendikacılığında köklü değişim ve dönüşümlere öncülük etti.
Kamu görevlileri sendikacılığının 4688 sayılı Kanun’la yasal zemine kavuşmasından, toplu görüşme garabetini bitirip “toplu sözleşme” hakkının elde edilmesine;
Başörtüsü yasağı zulmünün sona erdirilmesinden, kılık kıyafet dayatmasına karşı örgütlü direnişe;
Cuma namazı izninden Hac iznine, katsayı engelinden kesintisiz sekiz yıllık eğitim dayatmasının kaldırılması gibi birçok antidemokratik uygulamaya son verilmesine;
28 Şubat mağduriyetlerinin giderilmesinden Cumhuriyeti vesayet rejimine dönüştürmeye çalışanlarla mücadeleye;
15 Temmuz ulus ötesi darbecileriyle mücadeleden, Anayasa değişikliği sürecine;
ILO’da Türkiye’nin çalışan kesimini kamu görevlileri düzleminde temsilden, Uluslararası sendikal bağların geliştirilmesiyle birlikte, emek dayanışmasının saflarını sıklaştırılması ve emeğin sorunlarına küresel düzlemde çözüm üretme kapasitesinin artırılmasına;
Ve kamu işvereni ve kamu görevlileri arasında sosyal diyalog zemininin geliştirilmesine varıncaya dek pek çok alanda, sahada ve zeminde kamu emekçilerinin örgütlü gücü olarak MEMUR-SEN yer almıştır.
Ve yine “aynı işi farklı sıfatlarla, farklı istihdam şekilleriyle, farklı maaş ve ücret ödeyerek yaptırmanın aklen, hukuken, ahlaken anlatılabilir ve kabul edilebilir olmadığı” gerçeği;
“Kamu hizmeti memurlar eliyle yürütülmeli ve kamu personel sisteminde temel istihdam modeli kadrolu memur statüsü olarak kabul edilmeli” deklaresi;
Ve “Kamu personel sistemi sözleşmeli istihdamdan kurtarılmalı” iradesiyle 2011 ve 2013 yıllarında sözleşmeli personelin kadroya geçiş hakkını elde edilmesinin de, “Geçici Personel” istihdamını yani 4/C’yi kamu personel sisteminin dışına iten, modern kölelik uygulamasına son verilmesinin de öznesi MEMUR-SEN’dir.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte yönetim alanındaki tehditleri ortadan kaldıracak şekilde düzenlemelerin hayata geçirilme sürecinde de;
Kamu görevlileri tarihsel birikimi çerçevesinde kamu personel sistemi ve istihdam anlayışının liyakat ve kariyer üzerine konumlandırılması sürecinde de, “Güçlü Memur Güçlü Devlet” ilkesinden yola çıkarak kadrolu istihdamın esas alınması ve liyakat temelli sınavların yapılması gerektiğine dair sendikal mücadele de, MEMUR-SEN hikâyesinin parçasıdır.
Kamu vicdanı parantezinde MEMUR-SEN, insani değerlerimiz ve milli ve manevi hassasiyetlerimizle restleşen demokrasi kültürünü ve insan haklarını yok sayan zamanı ve mekânı önemli olmaksızın her durumda hakkın ve haklının yanında bir omuz olmuştur. Nerede haklı başkaldırış, onurlu duruş ve emek mücadelesi varsa orada olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşadık.
Bu çerçevede; Okyanus ötesi şer odaklarının ve işbirlikçilerinin vatanı işgal etmeye yeltendiği 15 Temmuz’da milletimizle, Devletimizle yan yana meydanlarda olmanın da, 31 Mart yerel seçimlerden sonra el değiştiren belediyelerdeki memura, sözleşmeli personele, işçiye yapılan zulüm ve emekçiye yapılan kıyımla mücadelenin de ön saflarda MEMUR-SEN yer aldı.
Zalimin adı fark etmeksizin Kudüs’te, Arakan’da, Suriye’de, Doğu Türkistan’da emperyalizmin, despotizmin, savaşın ve vahşetin karşısında insanın ve insanlığın vicdanı olarak, ses yükseltmenin de adı MEMUR-SEN oldu.
MEMUR-SEN sadece emek hareketi olarak değil, aynı zamanda merhamet hareketi olarak savaştan depreme, yoksulluktan açlığa, sel baskınından salgına; insanı ve insanlığı tehdit eden tüm felaketlere karşı dayanışma ve paylaşma ruhunu ortaya koymuştur.
Van depreminden Elazığ depremine, Filistin zulmünden İdlip’deki insani drama, Doğu Türkistan’dan Halep’e, kumanya desteğinden milli dayanışma kampanyasına, mültecilerin sınır geçişlerindeki hak ihlallerinden tüm insan hakkı ihlallerine varıncaya kadar zulmün, işkencenin, açlığın, zorluğun ve sıkıntının yaşandığı tüm coğrafyada dilenmek yerine direnmenin, vazgeçmek yerine sabretmenin önerildiği bir medeniyetin ve inanç ikliminin mensupları olarak maddi yardımlardan insani yardıma varıncaya kadar özgürlük ve adalet hareketinin paydaşı olmuştur MEMUR-SEN.
Şu bilinsin ki; MEMUR-SEN emek için ter dökmeye, özgürlükler için irade göstermeye, adaletin yanında durmaya, hakkaniyet ve refah için mücadele etmeye, yasakları sınırlamaları sona erdirerek özgürlük alanlarını genişletmeye, gerçekten demokratik hukuk devletini insan için insanı yaşatmak için tam ve eksiksiz şekilde kurmaya dönük her çalışmanın öncüsü olmaya da paydaşı olmaya da katkı sunmaya da hazırız.
Çünkü biz Mehmet Akif İNAN’ın zemininde aksiyoner hizmet sendikacılığının hem kurucusu hem de kurgucusu hem de yaşatıcısıyız.
Çünkü MEMUR-SEN, aydınlık ve adil yarınların inşası yolunda; hakkın, refahın, ümidin, geleceğe dair umutların yeşerdiği, karamsarlığın yok edildiği, vaatlerin icraata dönüştüğü, imkânsızlıkların başarıldığı bir iklime doğru yol alırken mücadele azminden taviz vermeden, geri çekilmeden, emeğin, ekmeğin ve alın terinin hakkı için sadece yerel değil evrensel barışın sağlanması için de gece gündüz çalışmanın adıdır.
Genel Haberler
- Diyanet-Sen KKTC’deki Din Görevlileri ile Buluştu
- Ocak’ta Refah Payı Olsun, Enflasyon Değil Refah Konuşulsun
- Yıldız: Din Görevlilerinin Sesi Kazanımların Adresi Olduk
- Genel Başkan Yıldız’dan Diyanet Akademisi Başkanı Kaan’a Ziyaret
- Yıldız: Dünyayı Barış Yurdu Kılmak da Bizim Mücadele Alanımız
- Kamu Personel Sisteminin Güncel Hukuki Sorunları Sempozyumu Gerçekleştirildi
- Genel Başkan Yalçın Çorum’da Teşkilatla Buluştu
- Din ve Toplum Dergisi “İslam Hukukunun Aktüel Değeri” Dosya Konusu ile Çıktı
- Yıldız: Diyanet-Sen Kadınlara Yönelik Güzel Kazanımlar Elde Etti
- 2024 Yılının Son KPDK’sı Gerçekleştirildi
- Diyanet-Sen İzmir Şubeleri İl Divan Toplantısı Gerçekleştirildi
- Yıldız, İzmir 1 Nolu Şube’nin 24 Kasım Öğretmenler Günü Programına Katıldı
- Fiili Olarak Öğretmenlik Yapan Kur’an Kursu Öğreticilerimiz de Öğretmen Haklarından Yararlandırılmalıdır
- Afyonkarahisar Şubesi İstişare Toplantısı Yapıldı
- UCM’nin Kararı Soykırım Suçunun Tescilidir, Karar Uygulanmalı, Soykırımcı Cezasını Çekmelidir
- Genel Başkan Yıldız’ın Katılımı ile Adana İl Divan Toplantısı Gerçekleştirildi
- 2024 Yılı KİK Görüşmelerinin İkincisi Gerçekleştirildi
- Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Birimleri Arası Futbol Turnuvası Başladı
- Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!
- Emekli Kamu Görevlilerinin Örgütlenme Hakkı Paneli Gerçekleştirildi
- Diyanet-Sen 50. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi
- Diyanet-Sen 50. Başkanlar Kurulu Mersin’de Gerçekleştirildi
- Diyanet-Sen’den Yine Bir Hukuk Zaferi…
- Genel Başkan Yıldız: Sendikacılığa Yeni Bir Tarz ve Soluk Getirdik
- Kararlı Mücadelemiz Sonuç Verdi, Servis Hizmeti Geri Geldi