Genel Haberler
Müftülüklere Nikah Kıyma Yetkisi Verilmesi Kadın Hakları Açısından Çok Önemli Bir Düzenlemedir
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar Diyanet-Sen’in 2007 yılından beri toplu sözleşme masasına taşıdığı “müftülere de nikah kıyma yetkisi verilmesi düzenlemesinin kadın hakları açısından son derece önemli bir düzenleme olduğunu söyledi.
Müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine ilişkin düzenlemenin TBMM gündemine gelmesi ile birlikte kamuoyunu yanıltıcı açıklama ve yayınların da arttığına dikkati çeken Bayraktutar konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Yıllardır nikahın tek olduğunu ve bununda resmi nikah olduğunu savunan Diyanet-Sen, vatandaşlara nişan ve düğün törenlerine resmi nikah-dini nikah ikilemi yaşatmamak için, isteyen vatandaşların nikah töreninde müftülere verilecek yetki ile bu görevin yerine getirilebileceğini 10 yıldır dile getiriyor. Maalesef konunun TBMM gündemine gelmesi ile birlikte kamuoyunu yanıltmaya yönelik yayınların artarak devam ettiği görülmektedir. Bu düzenlemeyle belli kesimlerin Müslüman toplumun içinde yaşadıklarını unutmuş olarak, hala din adamlarına karşı bir duruş sergilemeleri üzücü bir durumdur. Din adamlarının da kamu görevlisi oldukları görmezden gelinmektedir. Nikah memurlarının yaptığı işin uzmanlık gerektirmediği, basit bir kayıt altına alma işlemi olduğu bilindiği halde müftülere yönelik bu negatif tutumun işle ilgili değil, ideolojik bir yaklaşımın ürünü olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim düzenlemeyi bir soruna dönüştürenlerin sık sık medeni hukukun yanında İslam hukuku uygulamasıyla bir çift hukuklu sistemin ortaya çıkacağı yönündeki iddiaları bu ideolojik yaklaşımı bütün açıklığıyla ortaya koymaktadır.” İfadelerine yer verdi.
“Türkiye’de hiçbir mevzuyu asli yönüyle tartışamayışımızın temel nedeni de bu ideololojik tutumun körleştiriciliğidir.” Diyen Bayraktutar açıklamasına şöyle devam etti:
Tasarıda sırf müftü kelimesinin geçiyor olması bile bazı kesimleri rahatsız etti. İçeriğine bakma gereği bile duymadılar. Yıllardır her fırsatta milletimizin dini değerlerini ötekileştirme ve kavga sebebi yapmaya kalkanlar müftülerimize nikah kıyma yetkisi verilmesi mevzusunu da kavgaya dönüştürmek için fırsat kolluyorlar. Sadece nikah meselesi değil milletin bütün değerleri ile kavgalı olan, bağcıyı dövmekten üzüm yemeye fırsat bulamayan bu zihniyetin bağı da bağcıyı da tarumar ettikleri yıllardır tecrübe ettiğimiz bir durumdur.
Oysa sorun olarak görülmek istenen düzenleme basit bir ihtiyaçtan doğmuştur: Resmi nikahın yanında dini nikahında olmasını isteyen vatandaşlara müftülerin nikah işlemini yapmasını sağlayarak tek işlemde işi bitirmektir.
Resmi kayıtlara girmeyen nikahların kadının haklarını korumadığı, bilakis bir istismar ve mağduriyet alanı ürettiği açıktır. Düzenleme kadının hakkını korumaya dönük son derece işlevseldir ve çok önemli bir sorunu çözüme kavuşturmaktadır.
Nikah memurlarından nikah kıyma yetkisi alınmamakta, sadece bu yetki müftülere de verilmektedir. Zira asıl olan, nikahı kimin kıydığı değil, nikahın kıyılmasıdır. Düzenlemeyle, resmi nikahın şartlarında bir değişikliğe gidilmediği bilindiği halde, çocuk yaşta evlilikleri veya çoğul evliliği teşvik edeceği şeklindeki iddialar kara propagandadan başka bir şey değildir.
Pratikte, dini ve resmi nikah şeklinde iki uygulamanın olduğu ülkemizde, müftülere nikah kıyma yetkisi vermek iki başlılığı ortadan kaldıracaktır. İki başlı nikah, kayıtsızlığı beraberinde getirdiğinden, müftülerin nikah yetkisi kayıtsızlığı da sona erdirecektir. Böylece kayıtsızlığın ortaya çıkardığı istismar ve mağduriyetler de ortadan kaldırılmış olacaktır.
Nikahın amacı, nesli korumak yani nesil emniyetidir. Bu amacın en iyi şekilde hasıl olması ise devletin sorumluluğundadır. Dolayısıyla devlet, bunun için müftüler yanında diğer başka kamu görevlilerine de isterse bu yetkiyi tanıma selahiyetini haizdir.
Nitekim müftülerin de yapacağı iş belediye nikah memurlarının veya köylerde muhtarların yaptığı gibi kıyılan nikâhı kayıt altına almaktır. Hepsi de resmi nikah işlemidir. Vatandaşların nerede ve kimde nikâh kıydıracakları tamamen kendi serbest iradelerine kalmış bir husustur. Yani isteyen il ve ilçe müftülüklerinde, isteyen de belediyelerde nikâhlarını kıydırabilecektir. Bu basit gerçekliği örterek, konuyu saptırmak, milletin kafasında soru işaretleri oluşturarak konuyu bir problem haline getirmek malum çevrelerin bildik taktiklerinden başka bir şey değildir.
Genel Haberler
- Diyanet-Sen 2. Teşkilat Eğitim Toplantısı Yalova’da Gerçekleştirildi
- 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Yargı Kararları ve Hukuki Tartışmalar Sempozyumu Tamamlandı
- İMZA KAMPANYASI BAŞLATIYORUZ
- Memur-Sen 41. İl Temsilciler Toplantısı Gerçekleştirildi
- “Gelirde Adalet İçin Refah Payı İstiyoruz”
- Üç Aylar ve Regaib Gecenizi Tebrik Ederiz
- 2024’ün Son KİK’i Yeni Kazanımlar Getiriyor
- Noel Kutlamalarının Kaynağı Pagan Dinlerdir
- Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı Futbol Turnuvası Final Maçına Katıldı
- SGK 7. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi
- Genel Başkan Yıldız Diyanet işleri Başkanı Ali Erbaş’ı Ziyaret Etti
- Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Vefatının 88. Yıl Dönümünde Rahmetle Yad Ediyoruz
- Memur-Sen’den Mustafa Elitaş ve Efkan Ala’ya Ziyaret
- Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Yılın Son KİK Toplantısı Yapıldı
- Yıldız AK Parti Grup Başkanı Güler ve Başkan Vekili Usta’yı Ziyaret Etti
- Genel Başkan Yıldız Nevşehir Şube’nin 1.Oalğan Genel Kuruluna Katıldı
- Diyanet-Sen KKTC’deki Din Görevlileri ile Buluştu
- Memur-Sen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı Kıbrıs’ta Gerçekleştirildi
- Ocak’ta Refah Payı Olsun, Enflasyon Değil Refah Konuşulsun
- Yıldız: Din Görevlilerinin Sesi Kazanımların Adresi Olduk
- Genel Başkan Yıldız’dan Diyanet Akademisi Başkanı Kaan’a Ziyaret
- Yıldız: Dünyayı Barış Yurdu Kılmak da Bizim Mücadele Alanımız
- Kamu Personel Sisteminin Güncel Hukuki Sorunları Sempozyumu Gerçekleştirildi
- Genel Başkan Yalçın Çorum’da Teşkilatla Buluştu
- Din ve Toplum Dergisi “İslam Hukukunun Aktüel Değeri” Dosya Konusu ile Çıktı