Genel Haberler
Memur-Sen’den Uluslararası Anayasa Kongresi
Memur-Sen tarafından düzenlenen Uluslararası Anayasa Kongresi, TOBB Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Memur-Sen tarafından düzenlenen Uluslararası Anayasa Kongresi, TOBB Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Memur-Sen tarafından düzenlenen Uluslararası Anayasa Kongresi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in de katılımıyla, TOBB Genel Merkezi’nde başladı. Açılışta, TBMM Genel Başkanı Cemil Çiçek, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Memur-Sen’in Yeni Anayasa Araştırması’nın Koordinatörü Doç. Dr. Osman Can, birer konuşma yaptı. Kongrenin ikinci gün çalışmalarına ise Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katılarak birer konuşma yaptı.
Kongrenin açılışında konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa yapmanın tam vakti olduğunu söyledi. Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de Türkiye’nin Anayasa yapma konusunda örnek olması gerektiğini söyleyen Çiçek, yeni Anayasa yapacak olan Mısır’a da Türkiye’nin 1982 anayasasını tercüme edip almamalarını önerdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise açılıştaki konuşmasında, yeni anayasa sürecinde en büyük eksikliğin milletin “Yeni Anayasa”ya dair taleplerine ve beklentilerine dair bilimsel verilerle desteklenmiş bir çalışmanın olmadığını hatırlatarak, “Biz Memur-Sen olarak, bu eksikliği giderecek bir çalışma yapmaya karar verdik. “Sahadan Yeni Anayasaya (Algı, Beklenti ve Talepler) Araştırması” başlıklı kapsamlı çalışmamızı başlattık” şeklinde konuştu.
Çiçek: Yeni Anayasa Yapmanın Tam Zamanı
TBMM Başkanı Çiçek, 1982 Anayasası’nın Türkiye’nin bir problemi olduğunu ifade etti. Yeni Anayasa yapma ihtiyacının yıllardır konuşulduğunu belirten Çiçek, ancak sonra yeniden başa dönüldüğünü ifade etti Son bir defa bu sorunun konuşulup artık Anayasa yapılması gerektiğini söyleyen Çiçek, “Çok partili hayata geçtiğimiz yıldan bu tarafa 61 yılın 30 yılında bu anayasayı konuştuk. Her parti burada söylenen söylenmeyen iddialarda bulundu. Herkes şikayet ediyor herkes yeni bir anayasa diyor ama buna rağnen yeni anayasa yapamıyoruz.” diye konuştu. Siyasi partilere de çağrıda bulunan Çiçek, “Amacımız gelinen noktada yeni bir anayasa yazmak değilse yapmak ise, iste zaman tam bu zamandır. Herkesi söylemin ökesinde çok ulumlu pozitif aktif katık vermeye davet ediyorum. Bu anayasayla, kullanım tarihi çoktan geçmiş, ne felsefesi, ne içeriği, ne dili itibariyle bu anayasayla 30 yıl daha Türkiye çağdaşlaşma yolunda devam edemez.” dedi.
82 Anayasasını Örnek Almasınlar
Anayasa’nın sadece hukuki metin olmadığını belirten Çiçek, Anayasa’nın toplumun devletten beklediklerini ifade ettiğini kaydetti. Türkiye’nin halkın katılımıyla yapacağı yeni Anayasa’nın bölgesindeki ülkelere de örnek olacağına işaret eden Çiçek, “Mısır yeni anayasa yapacak. 82 anayasasını tercüme edip almasınlar da halkın katılımıyla halkının büyük kısmı Müslüman olan Türkiye’nin anayasa yapabildiğini göstermeliyiz. Anayasa hukuku tarihinde yer alacak anayasa yapmalıyız. Bakın yanı başımızda kan dökülüyor. Bir sürü insanın kanı akıtılıyor. Şu reformları yapmanız lazım şu değişiklikleri yapmanız lazım. diyoruz. Bize “Sizin 30 senede yapamadığınızı ben 3 günde nasıl yapayım” deniyor. Bölge için bu anayasayı yeniden ele alıp sonlandırmamız gerekiyor.” dedi.
Anayasa Yapım Süreci, Farz-I Kifaye Değil, Farz-I Ayn’dır
Çiçek, Türkiye’de mevcut Anayasa’nın sorun olmadığını söyleyen kimsenin kalmadığını ifade etti. 17 defa değişiklik yapılan Anayasa’da yapılacak restorasyon faaliyetleriyle bu yapıyı ayakta tutmanın mümkün olmadığını aktaran Çiçek, "O zaman gelinen noktada iyi bir başlangıç yeni bir mutabakat söz konusudur. Yeni bir anayasanın yazılması değil yapılması gerekiyor. Kırık dökük, her gün yağ yakan, her gün tamire giden yolumuza devam edemeyiz. Bu mutabakatın iyi takip edilmesi lazım." diye konuştu.
Bu Meclis Bu Anayasayı Yapar, Sorumluluğu Da Yetiksi Vardır
Çiçek, darbe yapanların kurduğu Meclis’e Anayasa yapma yetkisi görenlerin, halkın yüzde 85’inin temsil edildiği Meclis’e Anayasa yapmaya yetkisi verilmemesi eleştirdi. Çiçek, “Bu meclis bu anayasayı yapar sorumluluğu da yetiksi vardır." dedi.
"C4 Patlayıcıyla Hak Aranmaz"
Yapılması gerekenin özgürce tartışabilmek gerektiğine işaret eden Çiçek, "Devletten şu hakları isterim olmazsa c 4 patlayıcıya bağlarım derseniz bu hak aramak değildir, bu özgürlük değildir. Ben şunları isterim olmazsa plastik patlayıcıya bağlarım derseniz olmaz. Bunların hiçbiri demokrasilerde olmaz. Kimse bunlara itibar etmez cevaz veremez. 2 yaşındaki çocukları öldüren masum kadınları kurşuna dizerek insanların kanını dökerek hak arıyorsanız demokrasilerde buna hak olmaz. Herkesin bunu düşünmesi lazım. Bu hak aramak değil bu cinayettir. Anayasa buna izin vermez." şeklinde konuştu.
İnşaallah Çiçek Gibi Bir Anayasa Olur
Konuşmasının ardından Çiçek’e Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, temsili anayasa kitabı ve çiçek resmi işlenmiş ebru bir tablo hediye etti. Anayasa ve tabloyu alan Meclis Başkanı, “İnşallah çiçek gibi ir anayasa olur.” Sözleri salondakileri güldürürken, Çiçek, “Armağan edilen çiçeği kastediyorum.” dedi.
Gündoğdu: Yeni Anayasa Talebine Bilimsel Destek Sunuyoruz
Yeni anayasa sürecinde en büyük eksikliğin milletin “Yeni Anayasa”ya dair taleplerine ve beklentilerine dair bilimsel verilerle desteklenmiş bir çalışmanın olmadığını hatırlatarak, “Biz Memur-Sen olarak, bu eksikliği giderecek bir çalışma yapmaya karar verdik. “Sahadan Yeni Anayasaya (Algı, Beklenti ve Talepler) Araştırması” başlıklı kapsamlı çalışmamızı başlattık” şeklinde konuştu.
Memur-Sen’in vesayetin ve vesayetçilerin deşifre edilmesi sürecini hızlandıran “Ortak Akıl Mitingleri”yle darbe savarlığını ortaya koyduğunu ifade eden Gündoğdu, “Özgür Birey, Sivil Toplum, Demokratik Devlet başlıklı Yeni Anayasa Raporu’yla, ‘Yeni Anayasa’ istiyoruz dedik. Yeni Anayasa için, ‘yeni vizyon’, ‘yenilenmiş demokrasi algısı’ ve ‘reddedilemez nitelikte toplumsal irade’ oluşturulması gerektiği kararıyla, 2010 yılının hemen başında “Uluslararası Demokrasi Kongresi”ni gerçekleştirdik. Böylece, demokratikleşme, sivilleşme ve özgürleşme rüzgarlarının ülkemiz ve milletimiz için daha hızlı esmesine katkı sağlama mücadelemize, yeni bir halka ekledik. 100 yıllık derin anayasa ve onun tasarladığı derin devlet tarafından hem “egemenliği kullanması” hem de “birey ve özne olması” engellenen mümtaz milletimizin, “egemenlik benimdir” meydan okumasına zemin hazırladık” dedi.
“Sahadan Yeni Anayasa Araştırması”yla milletin beklentilerinin bilinmesine aracılık ettiklerini de kaydeden Gündoğdu, “Uluslararası Anayasa Kongresi”yle de, bir yandan bilim ve düşünce insanlarının görüşlerini ifade etmesine, diğer yandan da milletin taleplerini anayasal normlara dönüştürecek TBMM’nde grubu bulunan partilere “tek seçeneğiniz uzlaşma” mesajının verilmesine aracılık edeceklerini ifade etti. Kongrenin sonunda, “Yeni Anayasa yapma iradesi”ni tekemmül ettirecek bir yol haritası elde edeceklerine inandığını dile getiren Gündoğdu, katılımcılara teşekkür etti.
Yaptıkları anayasa araştırmasında çıkan sonuca göre, milletin Anayasada yama niteliğinde yapılacak değişikliklerle daha fazla zaman kaybetmek ve TBMM, Bakanlar Kurulu Anayasa Mahkemesi gibi egemenlik yetkisi kullanan bazı temel kurumlar dışındaki kurumlara yer verilmesini istemidiğini dile getiren Gündoğdu, kılık-kıyafet, inanç, yaşam tarzı ve benzeri nedenlerin, seçme-seçilme ve kamu memuriyeti hakları dahil birey özgürlüklerinin sınırlandırılmasına gerekçe yapılmasını istemediği sonucunun ortaya çıktığını ifade etti.
Milletin yeni anayasanın yapım sürecinde, aktif rol almak istediği sonucunun yanı sıra, evrensel ilke ve değerler ekseninde hazırlanmış, ideolojilerden arınmış bir anayasa talebinin araştırmada öne çıktığını kaydeden Ahmet Gündoğdu, ‘İnsan onuru’nun esas alınması sonucunun en önemli talepler arasında yer aldığını dile getirdi.
Siyasi Partilerin Anayasaya Ait Görüşleri İlk Oturumda Ele Alındı
Açış konuşmalarından sonra, Uluslararası Anayasa Kongresi’nin ilk oturumu gerçekeşti. Siyasi partilerin yeni anayasaya dair görüşlerinin ele alındığı panelin moderatörlüğünü Adalet eski Bakanı Oltan Sungurlu yaparken, Saadet Partisi adına Lütfi Yalman, Ak Parti adına Ayşe Türkmenoğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Has Parti Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç ve BBP Genel Başkan Yardımcısı Metin Gündoğdu konuşmacı olarak katıldı.
Kongrenin ikinci gün çalışmaları, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla başladı.
Beşir Atalay konuşmasında, siyaset kurumunun mazeret üretme ve yeni anayasa sürecinden kaçmaması için sivil toplumun baskı kurmasını isterken, Faruk Çelik ise, yeni anayasa yapımının şart olduğunu, yamalarla bu işin olmayacağını söyledi.
Beşir Atalay: Siyaset Kurumu Üstünde Baskı Kurun
Uluslararası Anayasa Kongresi’nde konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Memur-Sen’in toplumsal sorunlara katkı sunma adına yaptığı çalışmaları takdirle karşıladıklarını, bugün yapılan kongrenin de bunun örneklerinden biri olduğunu söyledi. Referandum öncesi, bizzat alana çıkarak demokratikleşmeye katkısını sunduğunu ifade eden Atalay, “Memur-Sen’i yeni anayasa yapımı sürecinde yine öncü rol oynamasından ve hazırladığı Anayasa Araştırması kitabından dolayı tebrik ediyorum. Yeni Anayasa’da toplumun katkısı çok önemli. Toplumun bütün taraflarının katkısının yer alması çok önemli. Yeni anayasa platformunu, kronikleşmiş bir çok sorunun çözümü için önemsiyoruz. Milletin anayasası olması için herkesin katkı vermesi ve önerilerini sunması gerekiyor” şeklinde konuştu. Anayasa çalışmalarının TBMM’nin işi olduğunu hatırlatan Beşir Atalay, vatandaşın ve sivil toplum örgütlerinin katkılarını almak için gerekli mekanizmanın kurulacağını kaydetti. Memur-Sen’in yaptığı çalışmanın, bu katkı açısından önemli olduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Bu süreçte, bir toplantıyla yetinmeyin. Sonuna kadar aktif olun. Siyaset kurumu üzerine baskınızı sürdürün. Hiçbir parti yan çizemesin. 12 Haziran öncesi bütün partiler, seçim vaadlerinin başına yeni anayasayı koydular. Kimse, şimdi bahane aramasın. Yıllar sonra, Türkiye kendi sivil anayasasına kavuşsun. Partiler, değişik bahanelerle bu fırsatı heba etmesin” dedi.
Çelik: Yeni Anayasa Şart, Yamalarla Bu İş Olmaz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ise konuşmasında, Türkiye’nin yeni anayasa yapma konusunda tarihi bir fırsat yakaladığını, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi. TBMM’nin yapısı ve toplumdaki mutabakatın mazeret üretmeyi ortadan kaldırdığını dile getiren Çelik, “Şu gerçek ortada, değişikliklerle, yamalarla bu iş olmaz. Yeni bir anayasa yapılmalıyız. STK’larıyla, TBMM ile, toplumun her kesimi ile bunu yapmalıyız. Asrın çivilerini sökmek kolay olmuyor. Millet, herkese mutabakat içinde olmayı söyledi. Bir araya gelmeyene, hesabını millet sorar. Mutabakat masasının etrafına oturanlar, sabırla bu işi yapmalılar” dedi.
Nasıl bir anayasa sorusuna, bilim insanlarının katkısının önemli olduğunu söyleyen Çelik, “Bugün bilim insanlarımızın öncülüğünde aydınlık yarınlara gideceğiz. Toplumun nasıl bir anayasa istediği ve anayasanın nasıl olması gerektiğine yönelik, toplumdan gelen talepler dikkate alınmalı” şeklinde konuştu.
Bakan Faruk Çelik, ‘nasıl bir anayasa olmalı’ konu başlığında ise, yeni anayasanın; darbeci zihniyete fatiha okuması, 30 yıllık kaybı telafi etmesi, dünyadaki değişimi taki etmesini, Türkiye’nin dinamizmi ve gelişmesine uyum sağlaması, Gelişen ve lider ülke olma yolundaki Türkiye’nin bu hedeflerine uygun olması, dert olan değil, dert çözen bir anayasa olması, sade ve kısa olması, Erkler arası rekabet yerine işbirliğini tesis etmesi, erklerin görev alanlarını net olarak tanımlaması, herkese sözünü dinletecek kudrette olması, milletin değerleriyle barışık olması, kimseye imtiyaz tanımaması, çalışanların geçmişe yönelik kazanımlarını koruması gerektiğini ifade etti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun sözleriyle ilgili olarak da konuşan Bakan Çelik, “Bizim bir kırmızı çizgimiz yok. Memur sendikalarının grevli toplu sözleşme isteği her zaman söyleniyor. Ancak, bu yöndeki en büyük baskı ve isteğin özellikle Memur-Sen’den geldiğini belirtmek isterim. Sendikalı olamayan kamu görevlileriyle ilgili açılım ve değişime açığız. Bu yönde gerekli adımları attık. Atmaya da devam edeceğiz. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapısı konusunda, 5 artı 5 şeklindeki bir yapıya kimin başkanlık edeceği konusunda anlaşma sağlanamadı. , birer tane de konunun uzmanı olmasını Bu heyete kimin başkanlık edeceğine yönelik karar, Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak. Bu haftaki Bakanlar Kurulu’ndan böyle bir karar bekliyoruz."
Gündoğdu: Bağımsız Kamu Görevlileri Hakem Kurulu İstiyoruz
Açılış konuşmasını yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen’in kamu çalışanları için toplu sözleşme ve grev hakkıyla, siyaset yasağının kaldırılmasını ısrarla takip ettiğini hatırlatarak, “Toplu sözleşmeyi aldık, ancak yasasını bekliyoruz. Sırada grev hakkımız ve kamu görevlilerine getirilen siyaset yasağının kaldırılması var” şeklinde konuştu.
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikası Yasası’yla ilgili çalışma yapıldığını hatırlatan Gündoğdu, anlaşılamayan konular içinde yer alan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nu teşkilinde, bağımsız bir yapı istediklerini söyledi. Gündoğdu, işçi sendicılığındaki Yüksek Hakem Kurulu bir oluşumu asla kabul etmeyeceklerini ifade etti. Kamu İşveren Kurulu’nun bazı üyelerinden Kamu Görevliler Hakem Kurulu’nun başkanının Bakanlar Kurulu tarafından atanması gibi istekler duyduklarını belirten Gündoğdu, “Bu olay, bir futbol maçıyla benzeştirirsek şu şekilde: Dün oynanan Trabzonspor ve Bursaspor maçına, Trabzonspor’un teknik direktörünü veya Bursaspor’un bir yöneticisini hakem atamaya benziyor. Biz 11 kişilik bağımsız bir yapı önermiştik. Bu önerimizin halen arkasındayız” dedi.
Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası anlaşmaların gereğini yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Gündoğdu, “Dünyanın bir çok ülkesinde hakim, asker, savcı sendikalı olabiliyor. Ama bizde, Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı, TBMM ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki sivil personel bile sendikalı olamıyor. Bu ayıplardan bir an önce kurtulmalıyız” dedi.
Yaptıkları ‘Uluslararası Anayasa Kongresi’ ile 74 milyonun geleceğine ışık tutmak istediklerini kaydeden Gündoğdu, toplumdaki uzlaşı ve mutabakat karşısında, TBMM’nin mazeret arayamayacağını bildirdi. Yüzde yüz uzlaşının mümkün olmayabileceğini dile getiren Gündoğdu, “Evrensel hukuk, yargını çift başlılığından kurtulma, yargının bağımsızlığı gibi konularda uzlaşılabilir. 1921 anayasasından sonra milletten uzaklaşan sistem, 12 Eylül referandumu ile yeniden millete döndü.” şeklinde konuştu.
Anayasanın her sorunu çözmesine yönelik bir beklentileri olmadığını söyleyen Gündoğdu, “Ayak bağı olmasın, milleti sınıflandırmasın, ötekileştirmesin, sorun üretmesin, Türkiye’yi geride bırakmasın. Abilik yaptığını söylediğimiz Türkiye, halen kendi anayasasını yapamıyor. Evde kendi başını bağlayamayıp, düğünde gelin başı bağlar konumundan kurtulmamız gerekir.” ifadelerini kullandı.
“Uluslararası Anayasa Kongresi”’Nin 4. Ve 5. Oturumu Gerçekleştirildi
4. Oturum Başkanlığı’nı Prof. Dr. Sacit Adalı’nın yaptığı, “Yeni Kurumsal Yapılar ve Temel Tercihler” konulu panele, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Prof. Dr. Servet Armağan, Prof. Dr. Kurt Graulich, Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, Prof. Dr. Mehmet Merdan Hekimoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Oturum Başkanlığı’nı Dr. Murat Yılmaz’ın yaptığı kongrenin 5. ve son oturumunda ise, “Kongrenin Medya Gözüyle Değerlendirilmesi” konusu ele alındı. Konuşmacı olarak panele katılan Zaman Gazetesi’nden Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, Star Gazetesi’nden Prof. Dr. Mehmet Altan, Bugün Gazetesi’nden Prof. Dr. Vedat Bilgin, Sabah Gazetesi’nden Mahmut Övür ve Taraf Gazetesi’nden Melih Altınok iki gün süren kongreyi medya gözüyle değerlendirdi.
Genel Haberler
- Genel Başkan Yıldız’ın Katılımı ile Adana İl Divan Toplantısı Gerçekleştirildi
- 2024 Yılı KİK Görüşmelerinin İkincisi Gerçekleştirildi
- Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Birimleri Arası Futbol Turnuvası Başladı
- Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!
- Emekli Kamu Görevlilerinin Örgütlenme Hakkı Paneli Gerçekleştirildi
- Diyanet-Sen 50. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi
- Diyanet-Sen 50. Başkanlar Kurulu Mersin’de Gerçekleştirildi
- Diyanet-Sen’den Yine Bir Hukuk Zaferi…
- Genel Başkan Yıldız: Sendikacılığa Yeni Bir Tarz ve Soluk Getirdik
- Kararlı Mücadelemiz Sonuç Verdi, Servis Hizmeti Geri Geldi
- Yıldız: Amacımız Din Görevlilerinin Emeğinin Değerini Yükseltmek
- Aday Din Görevlisinin Sözlü Sınavda Başarısız Sayılmasına Mahkeme Dur Dedi
- Diyanet-Sen Kronikleşmiş Sorunları Çözüme Kavuşturdu
- İstanbul’dan Soykırıma Lanet, Direnişe Bin Selam
- Yıldız: Sorunu Bilmeden Çözüm Üretemezsin
- Yıldız: Türkiye’nin Her Köşesinde Devletin Birer Elçisi Olarak Görev Yapmaktayız
- Camiler ve Din Görevlileri Haftamız Kutlu Olsun
- Yıldız: Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın Odak Noktası Din Görevlileri Olmalıdır
- Yıldız: Diyanet-Sen Varsa Çözüm Var, Kazanım Var…
- Yıldız: Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda Odak Noktası Din Görevlilerimiz Olmalıdır
- DİB Başkanı Erbaş'a Din Görevlilerinin ve Merkez Taşra Teşkilatının Sorunları İletildi
- Genel Başkan Yıldız İçişleri Bakan Yardımcısı Turan’ı Ziyaret Etti
- Genel Başkan Yıldız TV 5’in Canlı Yayın Konuğu Oldu
- KAMUOYUNA DUYURU!
- Yıldız: Yeni Ufuklara Kararlı Adımlarla Yürüyoruz