Genel Haberler
Diyanet-sen Taleplerini Sundu
Kamu'da iki milyon kişiyi ilgilendiren toplu sözleşme talepleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı kongre salonunda okunmaya başlandı.
Kamu'da iki milyon kişiyi ilgilendiren toplu sözleşme talepleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı kongre salonunda okunmaya başlandı. On birinci iş kolu olarak taleplerinı sunan Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar Din görevlileri ile ilgili taleplerini sundu. Diyanet-Sen'in talepleri:
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI VE VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜ
Temsilen KAMU İŞVEREN HEYETİ ile
TÜRKİYE DİYANET VE VAKIF GÖREVLİLERİ SENDİKASI (DİYANET-SEN)
ARASINDA AKDEDİLEN TOPLU SÖZLEŞME
I. BÖLÜM
I.1. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ve VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN MALİ HAKLARI
Madde 1. Yüzdelik Zam
Taban aylığa 2014 yılı için 100-TL, ilk altı ay için %6 ikinci altı ay için %6oranında zam uygulanır.
Taban aylığa 2015 yılı için 80-TL, ilk altı ay için %6 ikinci altı ay için %6 oranında zam uygulanır.
Madde 2. Toplu Sözleşme İkramiyesi
Toplu Sözleşme ikramiyesi 2014 yılında 90-TL, 2015 yılında 120-TL ödenir. Yetkili sendika üyelerine belirtilen rakamların %50 fazlası ödenir.
Madde 3. Eş Yardımı
Mevcut ödemeye 80-TL zam yapılır.
Madde 4. Çocuk Yardımı
Çocuklar için yardım 90-TL olarak ödenir.
Madde 5. Yan Ödeme Katsayısı
Yan ödeme katsayısı 3 kat artırılarak, memur maaş katsayısına eşitlenir.
Madde 6. Muayene Ve Tedavi Katılım Payı
Muayene katılım payı ve reçete bedeli katılım payı alınmaz. (Kamu görevlileri emeklileri dâhil olmak üzere)
Madde 7. Fazla Çalışma Ücretleri
Fazla çalışma ücretleri her saat için 4-TL olur.
Madde 8. Ek ÖdemeArtışı
1.1 Kur’an Kursu Öğreticisi, İmam Hatip ve Müezzin Kayyımlar için mevcut ek ödeme oranlarının 25 puan artırılması için gerekli düzenlemeler yapılır.
1.2 Teknik Hizmetler, Genel İdari Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında Yer Alan Personel için mevcut ek ödeme oranlarının 25 puan artırılması için gerekli düzenlemeler yapılır.
1.3 Vaiz ve murakıp kadrolarında bulunanlar için % 170 ve Eğitim Görevlisi kadrosunda bulunanlar için %180 oranında ek ödeme düzenlenir.
1.4 Eğitim görevlisi ve vaizlerin din hizmetleri tazminatının %170 oranında düzenlenir.
Madde 9. Fazla Mesai Ücreti
1.1 Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolarında çalışan cami görevlileri dahil tüm personele haftalık çalışma süreleri 40 saati geçtiği durumda, haftalık tatillerde görevlendirildiklerinde ve milli bayram günlerindeki çalışmalarına fazla mesai ücreti ödenir.
1.2 Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatında görev yapan tüm hizmet sınıflarında çalışan personele fazla çalışma sürelerine karşılık her saat için beş katı fazla çalışma ücreti ödenir.
1.3 Bu suretle ödenecek ücretler, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
1.4 Kurumlarınca, hafta içi normal çalışma saatleri dışında ve hafta sonlarında düzenlenen hizmet içi eğitim, kurs, seminer, toplantı ve benzeri etkinliklere katılan personele fazla mesai ücreti ödenir.
Madde 10. Kariyer Basamakları
1.1 Diyanet İşleri Başkanlığındadin hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanlardan, en az beş yıl süreyle fiilen vaiz, imam-hatip, kur’an kursu öğreticisi ve müezzin-kayyım olarak görev yapan personelden yüksek lisans mezunlarına uzman vaiz, uzman imam-hatip, uzman kur’an kursu öğreticisi ve uzman müezzin-kayyım unvanı, doktora mezunlarına ise baş vaiz, baş imam-hatip, baş kur’an kursu öğreticisi ve başmüezzin-kayyım unvanı verilir.
1.2 İşbu Sözleşmenin imza tarihini müteakip bir yıl içinde uzman vaiz, uzman imam-hatip, uzman kur’an kursu öğreticisi ve uzmanmüezzin-kayyım unvanı için sınavlar yapılır; mezkûr sınav her yıl düzenlenir.
Madde 11. Toplu Ulaşım Araçlarından İndirimli Yararlanma İmkanın Sağlanması
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan kur’an kursu öğreticilerine toplu ulaşım araçlarının kullanılmasında indirimli tarifelerden yararlanması sağlanır.
Madde 12. Giyecek Yardımı
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bütün hizmet sınıflarında görev yapan personele 150-TL giyecek yardımı ödenir.
Madde 13. Ek Ders Ücretleri
1.1 Kur’an Kursu Öğreticilerine, ilgili mevzuata göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde fiilen görev yapmaları kaydıyla günde 3 saat ek ders ücreti ödenir.
1.2 Yatılı Kur’an Kursularında görev yapan ve gece nöbetine kalan personele 6 saat ek ders ücreti ödenir.
1.3 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile belirlenen genel tatil günlerinde yerine getirilemeyen ders görevleri yapılmış sayılarak bunlara karşılık gelen ek ders ücreti ödenir.
1.4 Ders ücretlerinin belirlenmesine esas olan gösterge rakamı gündüz öğretimi için 230 gündüz öğretimi dışında olan öğretim için 235 olarak uygulanır. Ek ders ücretleri damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.
1.5 Kurumlarınca, mesai saatleri dışında ve hafta sonlarında düzenlenen hizmet içi eğitim, kurs, seminer, toplantı ve benzeri etkinliklere katılan tüm hizmet sınıfında çalışan personele, bu suretle sarf ettikleri her saat için ek ders ücreti ödenir. Bir saatin altındaki süreler bir saate iblağ olunur; mücavir alan dışından gelenlere 6245 sayılı Harcırah kanunu hükümleri çerçevesinde yol masrafları için avans ödemesi yapılır.
Madde 14. Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan Sözleşmeli Kur’an Kursu Öğreticilerine de öğretim yılı hazırlık ödeneği verilir.
Madde 15. Ek Gösterge
1.1 Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden dini yükseköğretim mezunu olmak şartı aranmaksızın birinci derecede görev yapan tüm lisans mezunlarının ek göstergeleri 3000 olarak düzenlenecektir.
1.2 Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde Genel İdare Hizmetler Sınıfında görev yapan ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan memurların ek göstergeleri bulundukları kadrolara göre değil eğitim durumlarına göre düzenlenir.
1.3 Din Hizmetleri Sınıfında Çalışanların dört yıllık yüksek okul mezunları için birinci derecede görev yapanlara 3000 ek gösterge, ikinci derecede görev yapanlara 2200 ek gösterge ve üçüncü derecede görev yapanlara 1600 ek gösterge rakamı uygulanır.
Madde 16. Mushafları İnceleme ve Kıraat Üyelerinin ek gösterge oranlarının artırılması
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan Mushafları İnceleme ve Kıraat Üyelerine mevcut ek gösterge oranlarına ilave olarak makam ve görev tazminatı ödenir.
Madde 17. Şeflik Kadrosunda Çalışan Personelin Yan Ödeme Kat Sayısının Artırılması
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Şeflik kadrosuna memurluk kadrosundan direkt geçenlerin yan ödeme göstergesi Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni kadrosunda görev yapan personel ile aynı şekilde düzenlenir.
I.2. VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN MALİ HAKLARI
Madde 18. Vakıf Kira Gelirlerinden Pay
Vakıf kira gelirlerinin %5’ini geçmemek ve brüt maaşlarının üçte birini aşmamak üzere Vakıflar Meclisinin belirlediği oranlarda Vakıflar Genel Müdürlüğü personeline ödeme yapılır. Bu ödemelerden Kadro Karşılığı sözleşmeli personel ile işçi olarak çalışan personeller hariç diğer tüm personel yararlanır.
I.3. ORTAK MALİ HAKLAR
Madde 19. Teşvik İkramiyesi
1.1 Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapan tüm personele, Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile Kurban Bayramında bir maaş ikramiye ödenir. Bu suretle ödenecek miktar damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
1.2 Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan personele Vakıflar Haftası ile Kurban Bayramında bir maaş ikramiye ödenir. Bu suretle ödenecek miktar damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
Madde 20. Çalışma Süresine Göre Emeklilik
1.1 Emeklilik ikramiyesinin düzenlenmesinde 30 yıl hizmet şartı kaldırılır. Emeklilik personelin çalıştığı süreye göre düzenlenir.
1.2 Ek ödemeler, emekliliğe yansıtılır.
II. BÖLÜM
SOSYAL HAKLAR
II.1. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ve VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN SOSYAL HAKLARI
Madde 21. Cami Görevlilerinin Hafta Tatilinin İki Gün Olması
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yer alan imam-hatip ve müezzin kayyımlar, diğer hizmet sınıfındaki memurlar gibi haftada iki gün tatil yaparlar.
Madde 22. Yıllık İzin
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan bütün personel için yıllık izinler iş günü hesabı yapılarak verilir. Bütün resmi tatil günleri yıllık izne dahil edilmez.
Madde 23. Kur’an Kursu ve Camilerin Giderleri
1.1 DİB hizmetlerinin gerçekleştirildiği; camilerin ve gündüzlü Kur’an Kurslarının elektrik, ısınma ve aydınlatma ve benzeri giderleri için genel bütçede yeterli ödenek ayrılır.
1.2 Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kur’an Kursları Milli Eğitim Bakanlığı için uygulanacak olan kısaca Fatih Projesi diye adlandırılan tablet ve akıllı tahta projesinden yararlandırılır.
Madde 24. Murakıpların Statüsü
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki murakıplık kadrosunun unvanı müftülük müfettişi veya müftülük denetmeni olarak değiştirilir. Genel İdare Sınıfında bulunan Şube Müdürlerine eşdeğer kadro olarak değerlendirilir.
Madde 25. Diyanet Evi Açılması
Her il merkezi ve uygun görülen ilçelerde tüm Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin yararlanabileceği ve konaklama hizmeti sunulan en az bir diyanet evi açılır.
Madde 26. TCK 219. Maddesindeki Yasaklar
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 219. Maddesinin, din görevlilerini siyasi açıklamalarda bulundu şeklinde son derece suiistimale açık suçlamalarla karşı karşıya bırakarak mağdur eden ve temel hak ve özgürlüklere, din ve vicdan özgürlüğüne ve fikir özgürlüğüne aykırı olduğu tartışmalarına neden olan hükmü kanun metninden çıkarılacak veya bu sakıncaları bertaraf edecek şekilde değiştirilecektir.
Madde 27. Müftülere Resmi Nikâh Yetkisi
Vatandaşların nişan ve düğün törenlerinde davet üzerine görevi gereği dualar okuyan pek çok din görevlisini sanık durumuna düşürerek mağdur eden yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi amacıyla müftülere de resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Madde 28. Vekil Ve Ek Ders Ücreti Karşılığı Görev Yapan Personelin KadroyaAlınması
1.1 Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde 657 sayılı yasanın 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli statüde çalışan tüm personel kazanılmış hakları korunarak ve sınavsız olarak kadrolu statüye alınır.
1.2 Kur’an Kursu, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarında ek ders ücreti karşılığı görev yapan veya vekil statüde görev yapan personel kadrolu statüye alınır.
Madde 29. İl ve İlçe İdare Kurullarında Müftülerin de Yer Alması
Çok eski olan yasadan kaynaklanan eşitsizliğin giderilmesi amacıyla il ve ilçe idare kurullarında müftülerin de yer alması sağlanır.
Madde 30. Lisans ve Yüksek Lisans Kontenjanları
İlahiyat ön lisans programını bitiren Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı tanınır ve İLİTAM programı kontenjanları tüm talepleri karşılayacak ölçüde arttırılır.
Madde 31. Camilere Çift Görevli Kadrosu
Her camiye bir İmam-Hatip ve bir Müezzin-Kayyım olacak şekilde en az iki görevli kadrosu tahsis edilir.
Madde 32. Yardımcı Hizmetler Sınıfının Genel İdari Hizmetler Sınıfına Geçirilmesi
1.1 Genel İdare veya Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışanların kadro ve derece terfiinde unvana göre değil eğitim durumlarına göre kadro ve derece terfileri sağlanır.
1.2 Diyanet İşleri Başkanlığı Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personeller Genel İdare Hizmetleri sınıfına alınarak görev hizmet alımı yolu ile sağlanır.
Madde 33. Köylerde Görevli Personelin Okuyan Çocukları İçin Yurt Desteği
Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden köylerde görevli olup çocuklarını diğer köylerde veya ilçe merkezi veya il merkezinde okutan personelin çocuklarına yurt temin edilir veya barınma ve iaşe yardımı yapılır.
Madde 34. Köy ve Kırsal Kesimde Çalışan Personelin Durumu
Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden köy ve kırsal kesim camilerinde görevli personele mahrumiyet (gelişmemiş bölge) tazminatı verilmesi konusunda gerekli çalışma yapılır.Ayrıca bu personele barınma ihtiyacının karşılanması için lojman sağlanır.
Madde 35. Diyanet Akademisi
Din görevlisi olmak zor ve sorumluluğu ağır bir görev olduğu için göreve yeni başlayan din görevlileri Diyanet Akademisinde verilecek eğitimle bu göreve hazırlanmalıdır. Bunun için Diyanet Akademisi veya benzer şekilde eğitim kursları düzenlenir.
Madde 36. Derece-kademe verilmesi
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü kadrolarında bulunanlardan 15.01.2005 tarihinden sonra Başkanlık kadrolarındaki görevlerine başlayanlar ile 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerinden faydalanamayanların kazanılmış hak aylıkları, 458 KHK’de öngörülen usul ve esaslar dahilinde bir defaya mahsus olmak üzere öğrenim durumlarına bakılmaksızın ve kadro aranmaksızın bir üst derecenin aynı kademesine getirilir ve alt derecede bulunan kademede geçirilen süre üst derecedeki kademede geçmiş sayılır.
Madde 37. 632 sayılı KHK öncesi memuriyet kadrolarına geçen personel
632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname öncesi KPSS puan esasına göre Diyanet işleri Başkanlığı kadrolarına ilk defa atanmış olanlara, 632 sayılı KHK kapsamında sözleşmeli statüsünde istihdam edilirken memuriyet kadrolarına geçirilenlere tanınan hakların aynısı verilir.
Madde 38. Yurtdışında görevlendirilen personelin özlük hakları
Yurtdışında görevlendirilen personelin, kendisi, eşi ve çocukları ile bakmakla yükümlü oldukları kimselerin görevlendirildikleri süre boyunca sağlık giderleri, yurt dışı gidiş-geliş masraflarıyla vize ve sair muamele masrafları, Başkanlıkça karşılanır.
Madde 39. Mazeret Sebebiyle Atama
Lisans eğitimi mazeret sebebiyle naklen atanma sebepleri arasında sayılarak gerekli düzenlemeler yapılır.
Madde 40. Sağlık Mazereti Bulunan Personelin Diğer Kadrolarda Değerlendirilmesi
Din hizmetleri sınıfında görev yapan (imam-hatip, müezzin-kayyım…gibi) personelin sağlık mazeretini resmi raporla ibraz ettiğinde genel idari hizmetler sınıfında uygun bulunan unvan ve pozisyona atanırlar.
II.2. VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN SOSYAL HAKLARI
Madde 41. Vakıflar Genel Müdürlüğü Tarafından Kurulan Üniversitelerde Kontenjan ve Bursİmkanı
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile Bezmialem Vakıf Üniversitesi için öğrenci alımı yapılırken Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanları ile eş ve çocuklarına kontenjan ayrılır ve eğitim süresince burs sağlanır.
Madde 42. Servis Ve Yemek Katkısı
1.1 Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüklerinde çalışan personele yapılan servis ve yemek giderleri ödemesi diğer Bölge Müdürlüklerinde çalışan servis ve öğle yemeği imkanı bulunmayan personele de ödenir.
1.2 11.12.1986 tarihli ve 19308 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin “Yardımın şartları” başlıklı 5/2 maddesindeki “servis, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması hükmünün “servisi” giyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının 25 olarak değiştirmesi için çalışma yapılır.
II.2. ORTAK SOSYAL HAKLAR
Madde43. Personel çocukları için kreş ve gündüz bakımevleri
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğümerkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan tüm eğitim çalışanlarının 0-5 yaş gurubu arasındaki çocukları için bu yaş aralığında en az on çocuğun bulunduğu işyerlerinde kurum hizmet binalarında, ondan daha az çocuğun bulunduğu işyerleri için ise çalışma alanına yakın amaca uygun bir yerde kreş ve gündüz bakımevleri açılır. Kreş ve gündüz bakımevleri, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu yönetmeliklerine uygun olarak düzenlenir; personele ücretsiz faydalandırılır.
Madde 44. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı
1.1 Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan personellerin görevde yükselme ve unvan değiştirmelerinin sağlanması için ilgili kurumlar tarafından sınav boşalan kadrolar göz önüne alınarak en fazla iki yılda bir yapılır. İlgili kurumlar görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav uygulamasına tabi kadrolar için doğrudan sınav yapabilirler. Aynı unvan grubunda bulunan kadrolar için boş kadro sayısının 10’u aşması halinde kurumlar görevde yükselme sınav veya unvan değişikliği sınavı için duyuruda bulunurlar.
1.2 Aşçılık meslek lisesi ve yüksek meslek okulu mezunları veya dört yıllık fakülte mezunu olanlardan ilgili kurumlarımızda çalışanları teknik hizmetleri sınıfında değerlendirilir.
Madde 45. Lojman Tahsisi
1.1 Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan cami lojmanları görev tahsisli olarak cami görevlilerine tahsis edilir. Hazinenin, köy tüzel kişiliğinin veya diğer kuruluşların mülkiyetinde olan cami lojmanlarının kullanım ve kiraya verme yetkisinin alınması için Diyanet İşleri Başkanlığı gerekli tüm işlemleri yapar ve cami görevlilerine lojman tahsis edilir.
1.2 Diyanet İşleri Başkanlığı Genel İdari Hizmetlerinde çalışan personeline ve Vakıflar Genel Müdürlüğü personeline görev tahsisli olarak tahsis edilen lojmanların oranı düşürülür ve süre tahsisli lojman sayısı arttırılır.
Madde 46. Maddi hasarlı trafik kazalarına karşı sigorta ve zarar tazmini
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde Şoför kadrolarında görev yapan personel tarafından kullanılan araçların, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu anlamında işletilmesinden doğacak zararlardan korunması için bedeli Kurum bütçesinden karşılanmak üzere kasko sigortası yaptırılır. Yine bundan doğan zararlardan, söz konusu personelin kasten verdiği zararlar müstesna olmak üzere personele rücu edilmez.
Madde 47. Disiplin İşlemleri
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü kadrolarında bulunanlardan haklarında idari soruşturma yürütülenler, yetkili disiplin amirlerince ya da disiplin kurullarınca haklarında disiplin cezası verilmeksizin hizmet gereği yer değiştirme işlemlerine tabi tutulamazlar. Verilen disiplin cezasının yargı kararlarıyla ortadan kaldırılması halinde ilgili personel hakkındaki yer değiştirme işleminin de geri alınarak hakların eski hale iadesi sağlanır.
Madde 48. Aday memurların disiplin cezası
657 sayılı Kanun’a tabi olarak çalışan aday memurlardan, adaylık süresi içinde 657 sayılı Kanun’un 125’inci maddesinin (E) bendi kapsamında devlet memurluğundan çıkarmayı gerektiren bir fiil işlemiş olanlar müstesna olmak üzere 657 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde disiplin cezası almış olmaları, adaylıklarına son verilerek memurlukla ilişkilerinin kesilmesine sebebiyet vermez.
Madde 49. Lisansüstü eğitime teşvik
Lisansüstü eğitimi teşvik amacıyla yüksek lisans ve doktora yapan personele tazminat verilir.
Madde 50. Hizmet Sürelerinin Değerlendirilmesi
Hizmet sınıflarına bakılmaksızın resmi sektörde geçen sigortalı hizmetlerin tamamı kazanılmış hak aylığında değerlendirilir ve eş durumu tayinlerinden bütün sigortalılar yararlandırılır.
Madde 51. Çözümleyici ve Programcı kadrolarının sınıf değişikliği
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Genel İdare Hizmetleri sınıfında görev yapan Çözümleyici ve Programcı kadroları, Teknik Hizmetler sınıfına dahil edilir. Söz konusu kadrolar Teknik Hizmetler sınıfına dahil edildikten sonra özlük hakları yeniden düzenlenir.
Madde 52. Teknikerlerin Özlük Hakları
Diyanet İşleri Başkanlığında Teknikerlik kadrosunda görev yapanların özel hizmet tazminat oranları; 1-2. derece için % 130, 1-4. derece için % 125 ve diğer derecelerden aylık alanlar için % 118 olarak, 3-4. derece için % 120, 5-7. derece için % 110 ve diğer derecelerden aylık alanlar için de % 105, teknikerlerin emeklilikte maaş bağlanma oranları % 110, ikramiye bağlanma oranı % 80 şeklinde düzenleme yapılır.
Yüksekokul mezunu teknikerler orta öğretim düzeyli teknisyenler ile aynı uygulamaya tabii tutularak mağduriyetlerine sebebiyet verilmiştir. Ön lisans mezunu olan teknikerlerin görev ve sorumluluk açısından lisans mezunu olan mühendis ile lise mezunu olan teknisyen arasında bir konumda bulunmaları göz önünde bulundurularak, teknikerler aleyhine bozulan denge yeniden sağlanmalıdır.
Madde 53. Kur’an Kurslarının İnşa ve Onarımında Belediyelere Yetki Verilmesi
5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14. Maddesinin “Okul öncesi eğitim kurumları açabilir; Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir; sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir; kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir; bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir.” Şeklindeki “b” bendine “okul” ibaresinden sonra “ve Kur’an Kurslarının” ibaresinden eklenir. Böylece Kur’an Kurslarının bakım ve onarımı için belediyelere de yetki verilmesi sağlanır.
Madde 54. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Çalışan Kameramanların Özlük Hakları
Diyanet İşleri Başkanlığında, özlük hakları maaş, ek gösterge ve yolluk bakımından TRT bünyesinde kameraman kadrosunda görev yapan personel ile aynı statüye yükseltilir.
Madde 55. Kadroya Alınma
Halen görev yapan Vekil İmam-Hatip ve ek ders ücreti karşılığı çalışanlar kadroya alınır.
Madde 56. Diyanet İşleri Başkanlığı Özerk Yapıya Kavuşturulur ve Diyanet İşleri Başkanı Seçimle Göreve Getirilir.
Madde 57. Diyanet İşleri Uzmanı ve Diyanet İşleri Uzman Yardımcısı kadrolarına atanma
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görevli olan APK Uzmanı, Eğitim Uzmanı ve Şefler; Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bulunan Diyanet İşleri Uzmanı ve Diyanet İşleri Uzman Yardımcısı kadrolarına “en az lisans düzeyinde dini yüksek öğrenim, yaş, dil ve sınav” şartları aranmaksızın bir defaya mahsus atanırlar.
Madde 58. Kazanılmış Haklar
01.06.2012 tarihli ve 28310 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 29.05.2012 tarihli ve 2012/1K. sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının “X. DİYANET VE VAKIF HİZMET KOLUNA İLİŞKİN HÜKÜMLER” başlıklı bölümünde yer alan “Fazla çalışma ücreti” başlıklı 66. maddesi ile “Musahhihlerin özel hizmet tazminatı” başlıklı 67.maddesi 01.01.2014-31.12.2015 tarihleri arası dönemde de aynı şekilde uygulanır.
III. BÖLÜM
III.1 Son Hükümler
Madde 59. Yürürlük
İşbu Toplu Sözleşme 01/01/2014 – 31/12/2015 tarihleri arasında yürürlükte kalacaktır.
Madde 60. İmza
İşbu Toplu Sözleşme, taraf yetkililerince …/…/…… tarihinde imza altına alınmıştır.
Genel Haberler
- Genel Başkan Yalçın Çorum’da Teşkilatla Buluştu
- Din ve Toplum Dergisi “İslam Hukukunun Aktüel Değeri” Dosya Konusu ile Çıktı
- Yıldız: Diyanet-Sen Kadınlara Yönelik Güzel Kazanımlar Elde Etti
- 2024 Yılının Son KPDK’sı Gerçekleştirildi
- Diyanet-Sen İzmir Şubeleri İl Divan Toplantısı Gerçekleştirildi
- Yıldız, İzmir 1 Nolu Şube’nin 24 Kasım Öğretmenler Günü Programına Katıldı
- Fiili Olarak Öğretmenlik Yapan Kur’an Kursu Öğreticilerimiz de Öğretmen Haklarından Yararlandırılmalıdır
- Afyonkarahisar Şubesi İstişare Toplantısı Yapıldı
- UCM’nin Kararı Soykırım Suçunun Tescilidir, Karar Uygulanmalı, Soykırımcı Cezasını Çekmelidir
- Genel Başkan Yıldız’ın Katılımı ile Adana İl Divan Toplantısı Gerçekleştirildi
- 2024 Yılı KİK Görüşmelerinin İkincisi Gerçekleştirildi
- Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Birimleri Arası Futbol Turnuvası Başladı
- Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!
- Emekli Kamu Görevlilerinin Örgütlenme Hakkı Paneli Gerçekleştirildi
- Diyanet-Sen 50. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi
- Diyanet-Sen 50. Başkanlar Kurulu Mersin’de Gerçekleştirildi
- Diyanet-Sen’den Yine Bir Hukuk Zaferi…
- Genel Başkan Yıldız: Sendikacılığa Yeni Bir Tarz ve Soluk Getirdik
- Kararlı Mücadelemiz Sonuç Verdi, Servis Hizmeti Geri Geldi
- Yıldız: Amacımız Din Görevlilerinin Emeğinin Değerini Yükseltmek
- Aday Din Görevlisinin Sözlü Sınavda Başarısız Sayılmasına Mahkeme Dur Dedi
- Diyanet-Sen Kronikleşmiş Sorunları Çözüme Kavuşturdu
- İstanbul’dan Soykırıma Lanet, Direnişe Bin Selam
- Yıldız: Sorunu Bilmeden Çözüm Üretemezsin
- Yıldız: Türkiye’nin Her Köşesinde Devletin Birer Elçisi Olarak Görev Yapmaktayız