|
|
|
SINAV YÖNETMELİĞİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK YAPILAN MADDELERE İLİGİLİ
ESKİ VE YENİ DÜZENLEMLERE AİT
KARŞILAŞTIRMALI TABLO-I |
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI SINAV YÖNETMELİĞİ
RG: 26/10/2011/28096 |
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI SINAV YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
RG: 08.02.2014/28907 |
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Diyanet İşleri Başkanlığında bir kadroya ilk defa, açıktan veya naklen atanacaklar için açılacak sınavları, sınav konularını, sınav kurullarının kuruluş ve çalışma usulleri ile diğer hususları düzenlemektir.
|
MADDE 1 – 26/10/2011 tarihli ve 28096 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “sınav kurullarının” ibaresi “sınav komisyonlarının/kurullarının” şeklinde değiştirilmiştir.
|
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, Diyanet İşleri Başkanlığında ilk defa Devlet memuru olarak atanacaklar ile yeniden atanacaklar, halen görevde olup görevini veya görev yerini değiştirmek isteyenler, yeterlik belgesi alacaklar ve Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavına (MBSTS) katılacaklar hakkında uygulanır.
|
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ile yeniden atanacaklar” ibaresi ile “, yeterlik belgesi alacaklar” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.
|
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Başkan: Diyanet İşleri Başkanını,
b) Başkanlık: Diyanet İşleri Başkanlığını,
c) Cami görevlileri: İmam-hatip ve müezzin-kayyımları,
ç) Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS): Görevlilerin bilgi seviyelerini ölçmek ve mesleki bakımdan göreve en iyi şekilde hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla Başkanlıkça yapılan veya yaptırılan sınavı,
d) Sınav: İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklar ile yeniden atanacaklar ve halen görevde olup görevini veya görev yerini değiştirmek isteyenler için düzenlenecek yazılı ve/veya sözlü ve/veya uygulamalı sınavı,
e) Sözlü sınav: Bir kadroya atanmak isteyenlerin bilgilerini ölçmek, atanacağı görevin özelliğine göre davranışlarını, ifade yeteneğini ve genel durumunu değerlendirmek maksadı ile yapılan sınavı,
f) Taşra teşkilatı: Diyanet İşleri Başkanlığı il ve ilçe müftülükleri ile dini yüksek ihtisas merkezi müdürlükleri ve eğitim merkezi müdürlüklerini,
g) Uygulamalı sınav: Bir kadroya atanmak isteyenlerin bilgi ve becerilerinin ölçülmesi maksadıyla yapılan sınavı,
ğ) Yarışma sınavı: Cami görevliliği kadroları için, halen cami görevlisi olarak çalışmakta veya bir üst görevi yapmakta olan veya daha önce bu görevleri yapmış olup Başkanlık teşkilatında çalışanlardan müracaat edenlerin sayısının boş kadro sayısından fazla olması halinde yapılacak önceliği tespit sınavını,
h) Yeterlik sınavı: Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım olarak ilk defa görev alacaklar için, Başkanlıkça belirlenecek yer ve zamanlarda yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve/veya sözlü ve uygulamalı sınavı,
ifade eder.
|
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “ile yeniden atanacaklar” ve “ve/veya uygulamalı” ibareleri yürürlükten kaldırılmış; aynı fıkranın (e) bendinde yer alan “atanacağı görevin özelliğine göre davranışlarını, ifade yeteneğini” ibaresi “atanacağı görevin özelliğine göre becerilerini, davranışlarını, ifade ve temsil yeteneğini” şeklinde değiştirilmiş; aynı fıkranın (g) bendi yürürlükten kaldırılmış ve (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“h) Yazılı Sınav: Bir kadroya atanmak isteyenlerin bilgilerini ölçmek maksadı ile yapılan sınavı,”
|
Temel esaslar
MADDE 5 - (1) Sınavlara dair temel esaslar şunlardır:
a) …
b) …
c) …
ç) Sınav sonuçları ilgili sınav kurulunca değerlendirilir.
|
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “ile yeterlik sınav sonuçları” ibaresi ile (ç) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
|
Sınavlar ve sınavları açacak merciler
MADDE 6 - (1) Görevlilerin bilgi seviyelerini ölçmek ve mesleki bakımdan göreve iyi şekilde hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla yılda bir Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) yapılabilir. Bu sınav Başkanlıkça yapılabileceği gibi Milli Eğitim Bakanlığına, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığına veya üniversitelere de yaptırılabilir. Sınavın yeri ve zamanı ile sınavda sorulacak sorular Başkanlıkça belirlenir ve sınavı yapacak kuruma bildirilir. Başkanlıkça gerekli görülmesi halinde sınav soruları ÖSYM’ye veya üniversitelere de hazırlatılabilir.
(2) …
(3) Başkanlık taşra teşkilatında bulunan şoför ve yardımcı hizmetler sınıfındaki kadrolara naklen atanacaklar için ihtiyaca göre, valilik ve kaymakamlıklarca uygun görülecek zamanlarda sınav yapılır.
(4) …
(5) İlk defa Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına atanacaklar için Başkanlıkça belirlenecek yer ve zamanlarda yeterlik sınavları yapılır. Söz konusu yeterlik sözlü ve uygulamalı sınavından önce Başkanlıkça yazılı sınav da yapılabilir.
|
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Milli Eğitim Bakanlığına, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığına veya üniversitelere de” ibaresi “başka kamu kurum veya kuruluşlarına da” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “görevli bulunanlar ile sabık görevlilerden” ibaresi “görevli bulunanlardan” şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan “valilik ve kaymakamlıklarca” ibaresi “Valiliklerce” şeklinde değiştirilmiş; aynı maddenin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
|
Sınavların ilanı
MADDE 7 - (1) …
(2) Halen görevde olanlardan Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde sınav şartı bulunan kadrolara yer değiştirme suretiyle atanma talebinde bulunanlar için yapılacak sınavlar ve bu sınavlar sonucu atama yapılacak kadroların sınıfı, unvanı, derecesi ve sayısı, başvuru süresinin bitiminden en az on beş gün önce, sınav Başkanlık merkezinde yapılacaksa, Başkanlıkça; taşrada yapılacaksa, valilik veya kaymakamlıklarca uygun görülecek yerlerde, uygun görülecek vasıtalarla ilân edilir.
(3) …
(4) Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavının (MBSTS) yeri, tarihi, konuları ile diğer hususlar sınav tarihinden en az kırkbeş gün önce Başkanlık web sayfasında yayımlanır ve ayrıca müftülüklerde ilan edilir.
(5) …
|
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “derecesi” ibaresi ile dördüncü fıkrasının sonundaki “ve ayrıca müftülüklerde ilan edilir” ibareleri yürürlükten kaldırılmış; aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “valilik veya kaymakamlıklarca uygun görülecek yerlerde” ibaresi "Valiliklerce” şeklinde; aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan “kırk beş gün” ibaresi “otuz gün” şeklinde değiştirilmiştir.
|
Müracaat
MADDE 8 - (1) Sınava girmek isteyenlerin, ilanı yapan merciden temin edecekleri müracaat formunu, gerçeğe uygun olarak doldurup en son müracaat tarihi mesai saati bitimine kadar ilanda belirtilen yere vermeleri yeterlidir.
(2) Müracaatlarda ilgilinin müracaat formundaki beyanı esas olup başka belge istenmez.
(3) ...
(4) …
(5) …
|
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Sınav başvuruları, Başkanlıkça sınav duyurularında belirtilen usul ve esaslara uygun şekilde yapılır.
(2) Müracaatlarda ilgilinin beyanı ve başvuru esnasında verdiği bilgiler esas olup zorunlu olmadıkça, işlemin tekemmülü aşamasına kadar ilgiliden belge talep edilmez.”
|
Sınav kurulları ve görevleri
MADDE 9 - (1) Başkanlıkça açılan sınavlarda sınavı yapacak kurul veya kurullar İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün teklifi ve Başkanlığın onayı ile bir başkan ve en az iki asıl, iki yedek üyeden oluşur.
(2) İl ve ilçelerde münhal bulunan kadrolar için açılacak sınavlar il müftülüğü değerlendirme ve sınav kurulunca yapılır. Bu kurul, valilik onayı ile il müftüsü, müftü yardımcısı veya metropol ilçe müftüsünün başkanlığında biri münhal bulunan kadronun bulunduğu ilçe müftüsü olmak üzere ilçe müftüleri, eğitim görevlisi ve vaizlerin katılımıyla başkan dahil üç asıl iki yedek üyeden oluşur ve devamlılık arz eder. Sınav yoğunluğu dikkate alınarak aynı usulde birden fazla sınav kurulu oluşturulabilir. Sınav yeri ilanda belirtilir.
(3) Dinî yüksek ihtisas merkezi ve eğitim merkezince açılan sınavları yapacak olan kurul, dinî yüksek ihtisas merkezi müdürü veya eğitim merkezi müdürünün başkanlığında, eğitim görevlisi ve/veya uzmanlar arasından ilgili müdürün teklifi ve mülki amirin onayı ile başkan dâhil üç asıl ve iki yedek üyeden oluşur.
(4) Sınav kurullarına, atama yapılacak kadronun özelliğine göre gerektiğinde başka kuruluşlardan üye alınabilir.
(5) Sınav kurullarında görevlendirilenlerin öğrenim seviyeleri, sınava gireceklerin öğrenim seviyelerinden aşağı olamaz.
(6) Sınavlara, sınav kurullarının başkan ve üyelerinin eşleri ile ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve kayın hısımlarının katılacağının anlaşılması halinde, bu üye veya üyeler sınav kurulu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yedek üye veya üyeler görevlendirilir.
(7) Sınav kurulları, sınavları düzenli bir şekilde yapmak, sınav sonuçlarını değerlendirmek ve buna göre başarı listesi düzenlemek, gerektiğinde itirazları inceleyip sonuçlandırmak ve yer değiştirmeleri gerekenlerin durumlarını görüşerek karara bağlamakla görevlidir.
|
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Sınav komisyonları/kurulları ve görevleri
MADDE 9 – (1) Başkanlıkça açılan sınavlarda sınavı yapacak komisyonlar İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün teklifi ve Başkanlığın onayı ile bir başkan ve en az iki asıl ve bir yedek üyeden oluşur.
(2) İl ve ilçelerde münhal bulunan kadrolar için açılacak sınavlar il müftülüğü sınav kurulunca yapılır. Bu kurul, valilik onayı ile il müftüsü, müftü yardımcısı veya ilçe müftüsünün başkanlığında biri münhal bulunan kadronun bulunduğu ilçe müftüsü olmak üzere il müftü yardımcısı, ilçe müftüleri, eğitim görevlisi ve vaizlerin katılımıyla başkan dahil üç asıl iki yedek üyeden oluşur ve devamlılık arz eder. Sınav yoğunluğu dikkate alınarak aynı usulde birden fazla sınav kurulu oluşturulabilir. Sınav yeri ilanda belirtilir.
(3) Dinî yüksek ihtisas merkezi ve eğitim merkezince açılan sınavları yapacak olan komisyon, dinî yüksek ihtisas merkezi müdürü veya eğitim merkezi müdürünün başkanlığında, eğitim görevlisi ve/veya uzmanlar arasından ilgili müdürün teklifi ve mülki amirin onayı ile başkan dâhil üç asıl ve iki yedek üyeden oluşur.
(4) Sınav komisyonlarına/kurullarına, atama yapılacak kadronun özelliğine göre gerektiğinde başka kuruluşlardan üye alınabilir.
(5) Sınav komisyonlarında/kurullarında görevlendirilenlerin öğrenim seviyeleri, sınava gireceklerin öğrenim seviyelerinden aşağı olamaz.
(6) Sınav komisyonu/kurulu başkan veya üyeleri, eşleri ile ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve kayın hısımlarının sınavına katılamazlar. Bu kişilerin sınavında yedek üye/üyeler görev alır.
(7) Sınav komisyonları/kurulları, sınavı düzenli bir şekilde yapmak, sınav sonuçlarını değerlendirmek ve gerektiğinde itirazları inceleyip sonuçlandırmakla görevlidir.”
|
Sınav konuları ve sorular
MADDE 10 - (1) Bu Yönetmeliğe göre yapılacak yazılı sınavlarda;
a) Bayan il müftü yardımcılığı, eğitim görevliliği, ilçe müftülüğü ve vaizlik sınavına girenler için;
1) Kur’an-ı Kerim,
2) Arapça,
3) Tefsir,
4) Hadis,
5) Kelam,
6) Fıkıh,
7) Dinî ve meslekî genel kültür,
8) Başkanlık ve Devlet memurları ile ilgili mevzuat,
b) Kur’an kursu öğreticiliği yeterlik sınavına girenler için;
1) Kur’an-ı Kerim,
2) Akaid,
3) Fıkıh (ibadet konuları),
4) Siyer ve ahlâk,
c) İmam-hatiplik yeterlik ve yarışma sınavına girenler için;
1) Kur’an-ı Kerim,
2) Akaid,
3) Fıkıh (ibadet konuları),
4) Siyer ve ahlâk,
ç) Müezzin-kayyımlık yeterlik ve yarışma sınavına girenler için;
1) Kur’an-ı Kerim,
2) Akaid,
3) Fıkıh (ibadet konuları),
konularından sorular sorulur.
(2) Bu Yönetmeliğe göre yapılacak sözlü sınavlarda;
a) Bayan il müftü yardımcılığı, eğitim görevliliği, ilçe müftülüğü ve vaizlik sınavına girenlere;
1) Kur’an-ı Kerim,
2) Arapça,
3) Dini bilgiler (Tefsir, hadis, fıkıh, kelam),
4) Hitabet, etik ilkeleri ve mevzuat bilgisi,
b) Kur’an kursu öğreticiliği yeterlik sınavına girenlere;
1) Kur’an-ı Kerim,
2) Dini bilgiler (Akaid, fıkıh-ibadet konuları, siyer ve ahlâk),
3) Hitabet ve etik ilkeleri,
c) İmam-hatiplik yeterlik ve yarışma sınavına girenlere;
1) Kur’an-ı Kerim,
2) Dini bilgiler (Akaid, fıkıh-ibadet konuları, siyer ve ahlâk),
3) Hitabet ve etik ilkeleri,
ç) Müezzin-kayyımlık yeterlik ve yarışma sınavına girenlere;
1) Kur’an-ı Kerim,
2) Dini bilgiler (Akaid, fıkıh-ibadet konuları, siyer ve ahlâk),
3) Ezan, ikamet ve etik ilkeleri,
alanlarından sorular sorulur.
(3) Birinci ve ikinci fıkrada yer alan konularda yazılı ve sözlü sınavlara katılacakların temel ve özel yeterliklerinin tespitinde, Başkanlığın elektronik sayfasında yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatında din hizmetlerini yürütenlerin temel ve özel yeterlik kriterleri esas alınır ve bu hususa sınav ilanında da yer verilir.
(4) Sözlü sınav konularının değerlendirilmesi, bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin her alt bendi için yirmi beşer puan, diğer bentlerin birinci alt bentleri için altmışar, ikinci ve üçüncü alt bentleri için ise yirmişer puan üzerinden yapılır.
(5) Mesleki, teknik bilgi ve beceri gerektiren konularda sözlü-uygulamalı; diğerlerinden ise sözlü sınav yapılır.
(6) Yukarıda belirtilen unvanların dışında kalan kadrolara atanmak için yapılacak sınavlarda, atanacağı kadronun gerektirdiği tahsil şartına uygun sorular sorulur; uygulama gerektiren alanlarda ayrıca uygulama da yaptırılır.
(7) Aynı görev için sınava girenlere, farklı öğrenim seviyesinde de olsalar, görevin gerektirdiği seviyede sorular sorulur.
|
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci, ikinci, dördüncü ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; aynı maddenin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Bu Yönetmeliğe göre yapılacak yazılı sınavlarda, bayan il müftü yardımcılığı, eğitim görevliliği ve ilçe müftülüğü sınavına girenler için;
a) Kur’an-ı Kerim,
b) Arapça,
c) Tefsir,
ç) Hadis,
d) Kelam,
e) Fıkıh,
f) İslam tarihi ve İslam ahlakı,
g) Dinî ve meslekî genel kültür,
ğ) Başkanlık ve Devlet memurları ile ilgili mevzuat,
konularından sorular sorulur.
(2) Bu Yönetmeliğe göre yapılacak sözlü sınavlarda, bayan il müftü yardımcılığı, eğitim görevliliği ve ilçe müftülüğü sınavına girenlere;
a) Kur’an-ı Kerim (kıraat, anlam ve tefsir),
b) Arapça,
c) Dini bilgiler (hadis, fıkıh, kelam, İslam tarihi ve İslam ahlakı),
ç) Başkanlık ve Devlet memurları ile ilgili mevzuat,
alanlarından sorular sorulur.”
“(4) Sözlü sınav konularının değerlendirilmesi, bu maddenin ikinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri için otuzar, (ç) bendi için on puan üzerinden yapılır.”
“(6) Bu maddede belirtilen unvanların dışında kalan kadrolara atanmak için yapılacak sınavlarda, Başkanlıkça belirlenecek konularda ve atanacağı kadronun gerektirdiği tahsil şartına uygun sorular sorulur.”
|
Sınavların yürütülmesi
MADDE 11 - (1) Sınavların sorumluluğu sınavı yapan kurula aittir. Sınavların düzenli bir şekilde yürütülmesinden sınav kurulu başkanı sorumludur.
(2) Giriş belgesi olmayanlar sınava alınmazlar. Sınavlar, duyuruda belirtilen yer ve saatte başlar.
|
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Sınavların sorumluluğu sınavı yapan komisyona/kurula aittir. Sınavların düzenli bir şekilde yürütülmesinden sınav komisyonu/kurulu başkanı sorumludur.”
|
Tutanaklar
MADDE 12 - (1) Sınav başlarken, sınavın başlama saatini belirten bir tutanak düzenlenir.
(2) Sınavın bitiminde, bitiş saatini ve sınava girenlerin sayısını gösteren bir tutanak daha düzenlenerek sınavı yapan kurul üyelerince imzalanır.
|
MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
|
Değerlendirme
MADDE 13 - (1) Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi, sınav kurulu tarafından şu esaslara göre yapılır.
a) Yazılı yapılmış ise yazılı sınavdan başarılı olmak için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alınması şarttır. 70 puan alamayanlar sözlü sınava katılamazlar.
b) Sözlü sınavdan veya sözlü-uygulamalı sınavdan başarılı olmak için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alınması şarttır.
c) Sözlü sınav puanı/sözlü-uygulamalı sınav puanı sınav kurulu üyelerinin her birinin sözlü sınavda/sözlü-uygulamalı sınavda ayrı ayrı verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınmak suretiyle tespit edilir.
ç) Yazılı ve sözlü sınava/sözlü-uygulamalı sınava katılanların nihai puanları, yazılı ve sözlü/sözlü-uygulamalı sınav puan ortalamaları alınarak tespit edilir. Ortalama alınırken yarım ve daha yukarı kesirler tam sayıya tamamlanır, yarımdan az olan kesirler dikkate alınmaz.
d) Cami görevliliği için yapılan yarışma sınavlarının değerlendirilmesinde, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Cami Görevlileri Sözlü Sınavı Değerlendirme Formundan en az yetmiş puan alınması esastır. Başarı listesinin hazırlanmasında; EK-1 sayılı Cami Görevlileri Sözlü Sınavı Değerlendirme Formu ile Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-6 sayılı Cami Görevliliği Değerlendirme Kıstasları Formundan alınan puanların ortalaması alınır.
|
MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 13 – (1) Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi, sınav komisyonu/kurulu tarafından şu esaslara göre yapılır.
a) Yazılı yapılmış ise yazılı sınavdan başarılı olmak için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alınması şarttır. 70 puan alamayanlar sözlü sınava katılamazlar.
b) Sözlü sınavdan başarılı olmak için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alınması şarttır.
c) Sözlü sınav puanı sınav komisyonu/kurulu üyelerinin her birinin sözlü sınavda ayrı ayrı verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınmak suretiyle tespit edilir.
ç) Yazılı ve sözlü sınava katılanların nihai puanları, yazılı ve sözlü sınav puan ortalamaları alınarak tespit edilir. Yazılı ve/veya sözlü sınavların puanları tespit edilirken küsuratlar da dikkate alınır.
d) Cami görevliliği için yapılan yarışma sınavlarının değerlendirilmesinde, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Cami Görevlileri Sözlü Sınavı Değerlendirme Formundan en az yetmiş puan alınması esastır. Başarı sırası belirlenirken; EK-1 sayılı Cami Görevlileri Sözlü Sınavı Değerlendirme Formu ile Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-6 sayılı Cami Görevliliği Değerlendirme Kıstasları Formundan alınan puanların ortalaması alınır.”
|
Başarı listesi
MADDE 14 - (1) Değerlendirme sonuçları, en yüksek puandan başlanmak üzere sınav kurullarınca sıraya konulur ve başarı listesi hazırlanır. Bu sıralamada puanların eşit olması halinde, yazılı sınav yapılmış ise yazılı sınav puanı fazla olanlara, bu puanında eşit olması halinde sözlü puanı yüksek olanlara, bu puanın da eşit olması halinde hizmet süresi fazla olanlara sıralamada öncelik verilir.
(2) Sınavda başarılı olanların ilan edilen kadro sayısı kadarı asıl, diğerleri de yedek olarak sıralanır. Hazırlanan bu liste sınav kurulu başkanı ve üyeleri tarafından imzalanır ve sınavı açan makama teslim edilir.
(3) … |
MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin başlığı “Başarı sıralaması” şeklinde; aynı maddenin birinci fıkrası da aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Başarı sıralamasında en yüksek puandan başlanmak üzere sınav puanı dikkate alınır. Puanların eşit olması halinde, sırasıyla yazılı sınav yapılmış ise yazılı sınav puanı yüksek olana, hizmet süresi fazla olana ve doğum tarihi önce olana sıralamada öncelik verilir.”
|
Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılanlar
MADDE 15 - (1) Sınav sonucunda, müracaat evrakında gerçeğe aykırı beyanda bulunanların sınavları geçersiz sayılır ve atamaları yapılmaz. Ataması yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talebinde bulunamazlar.
|
MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 15 – (1) Müracaat evrakı eksik olanlar ile sınav öncesi, sonrası ve atama sürecindeki işlemlerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları geçersiz sayılır. Bu durumun sınavdan sonra tespit edilmesi halinde ise bu kişilerin sınavları geçersiz sayılarak atamaları yapılmaz; atamaları yapılmış olsa dahi atamaları iptal edilir ve bu kişiler hiçbir hak talep edemezler.”
|
Sınav sonuçlarına itiraz
MADDE 17 - (1) …
(2) Bu itirazlar, sınav kurulu veya sınavı açan birim tarafından kurulacak bir komisyon tarafından en geç on beş gün içinde incelenir ve sonuç ilgiliye bildirilir.
|
MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Bu itirazlar, sınavı açan birim tarafından en geç on beş gün içinde incelenir ve sonuç ilgiliye bildirilir.”
|
Sınavı kazananların atanması
MADDE 18 - (1) Sınavı kazananlardan bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde belirtilen süre içinde müracaat edenlerin atamaları başarı listesindeki sıralamaya göre yapılır.
(2) İlan edilen kadrolarda çeşitli nedenlerle boşalma olması halinde müteakip sınav ilan tarihine kadar başarı listesindeki sıralamaya göre 70 ve üzeri puan alanlardan atama yapılabilir.
(3) …
|
MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “başarı listesindeki sıralamaya göre” ibaresi “başarı sırasına göre” şeklinde ve aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Sınav açılan unvanlarda, atama işleminden sonra çeşitli nedenlerle boşalan kadrolara, müteakip sınav ilan tarihine kadar başarı sırasına göre yedeklerden atama yapılabilir.”
|
- |
MADDE 17 – Bu Yönetmelik 15/10/2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer. |
- |
MADDE 18 – Bu Yönetmelik hükümlerini Diyanet İşleri Başkanlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.
|
|
| |